Današnji roditelji puno mogu naučiti od djedova i baka. Evo najboljih savjeta

Foto: Pexels

RODITELJSTVO se mijenjalo i razvijalo kroz generacije, ali neke mudrosti i metode naših djedova i baka još uvijek mogu biti poticaj novim roditeljima. U nastavku izdvajamo neke od najboljih roditeljskih savjeta koje današnji roditelji mogu usvojiti od svojih djedova i baka.

Potaknite igru na otvorenom

Bake i djedovi, s obzirom na razdoblje bez interneta u kojem su odrastali, često naglašavaju važnost igre na otvorenom. Provođenje vremena na otvorenom i igranje s prijateljima pomaže djeci izgraditi fizičku snagu, razviti društvene vještine, povezati se s prirodom te uživati u danima bezbrižnosti. 

Vježbajte strpljenje

Možda ga nisu imali toliko kao roditelji, ali djedovi i bake često su bili oni pojedinci koji su imali puno strpljenja. Odvajanje vremena za slušanje i razumijevanje potreba djeteta potiče snažnu vezu i pomaže u emocionalnom razvoju. Djedovi i bake često su oni koji razgovaraju s djecom i slušaju što ih muči, čak i u situacijama kada roditelji to ne čine, a trebali bi.

Potrudite se imati što više obiteljskih obroka

Obiteljske večere bile su neizostavan dio u domovima baka i djedova. Zajedničko dijeljenje obroka promiče komunikaciju, podučava ponašanju za stolom i jača obiteljske veze, prenosi The Times of India.

Cijenite jednostavnost

Bake i djedovi često su nalazili radost u jednostavnim aktivnostima poput pričanja priča ili društvenih igara, odnosno aktivnostima koje nužno ne uključuju pametne telefone ili televiziju. Ovaj pristup uči djecu cijeniti male stvari i razvijati kreativnost koja se nalazi dalje od njihovog mobitela. 

Potaknite odgovornost kod djece

Davanje zadaća i odgovornosti djeci, koje su primjerene njihovoj dobi, uobičajena je praksa djedova i baka, a isto bi to trebali raditi i roditelji. Učenje odgovornosti, neovisnosti i vrijednosti napornog rada kod djece izgradit će osjećaj samopoštovanja i ponosa.

Budite dosljedni

Bake i djedovi održavali su dosljedne rutine i pravila, pružajući osjećaj sigurnosti i strukture. Dosljednost pomaže djeci razumjeti očekivanja i razviti samodisciplinu, prenosi The Times of India.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.