Dubrovačka imena za djecu koja su hit u svim krajevima zemlje

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

KADA je riječ o odabiru imena za dijete, roditelji često traže nadahnuće u tradiciji, kulturi i ljepoti jezika. Dubrovnik, poznat po svojoj bogatoj povijesti i jedinstvenoj baštini, nudi mnoga prekrasna imena koja odišu elegancijom i posebnošću. U ovom članku predstavljamo vam šest najljepših muških i šest najljepših ženskih imena koja nose duh ovog veličanstvenog grada. Bez obzira tražite li inspiraciju ili jednostavno uživate u ljepoti imena, vjerujemo da će vas ovi prijedlozi oduševiti.

Maro

Ovo ime posljednjih godina na ljestvici je 50 najčešćih imena za novorođene dječake. Riječ je o skraćenoj verziji imena Maroje. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva kaže da potječe od hebrejskog mayam, dok druga tvrdi da potječe od egipatskog mry-ima, što znači voljen od boga Amona. Ime je proslavio naš poznati književnik Marin Držić u svojoj poznatoj komediji Dundo Maroje.

Ane

Ane je varijanta imena Ana, koje je oblik hebrejskog imena Hannah i znači milost ili zahvalnost.

Vlaho

Vlaho je muško ime grčkog porijekla, nastalo do grčke riječi vlasios. Značenje imena je onaj koji zagovara ili dogovara. Prema legendi, sveti Vlaho bio je grčki biskup koji je došao u Dubrovnik u 3. stoljeću kako bi širio kršćanstvo. Ubrzo nakon njegove smrti Dubrovčani su ga proglasili svecem i počeli ga štovati kao svog zaštitnika.

Mara

Mara je žensko ime hebrejskog porijekla. Značenje imena dolazi od hebrejskog Marah, što znači gorka. U Katoličkoj crkvi Mara se smatra jednim od imena za svetu Mariju, majku Isusa Krista. Mara se također smatra imenom koje simbolizira novi početak i obnovu. Priče o vilama Marama često se pripovijedaju u ruralnim krajevima Hrvatske, a Mara se smatra zaštitnicom prirode i života.

Miho

Miho je muško ime hebrejskog porijekla, a dolazi od starohebrejskog Micha el (mi-ka-el), što znači jednak Bogu ili koji je kao Bog. Po hebrejskom i kršćanskom vjerovanju, riječ je o prvom od sedam arhanđela, onom koji je pobijedio Lucifera.

Luce

Luce je ime izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), što znači svjetlost. Riječ je o kraćoj varijanti imena Lucija ili Lucia, a najčešće se davalo djeci rođenoj u svitanje. Na japanskom ovo ime može se napisati i znakom koji znači mir. U našoj zemlji živi 879 Luca, najviše na području Dubrovnika, Konavala i Splita.

Marin

Ime Marin dolazi iz latinskog imena Marinus, što znači povezan s morem. Ovo je ime vrlo često kod mornara i pomoraca jer simbolizira vezu s morem i morskim načinom života. Marin je također ime koje je povezano s kršćanstvom. Postoji legenda o svetom Marinu koji je bio rimski vojnik i kršćanin. Kada je odbio predati se i žrtvovati poganskim bogovima, Marin je bio mučen i ubijen za vrijeme Dioklecijanovog progona kršćana.

Marijela 

Marijela je biblijsko ime nastalo od imena Marija. U izvornom hebrejskom jeziku glasi Mirjan. U aramejskom jeziku izgovara se Mariam, pa jedno tumačenje kaže da je ime nastalo od riječi mar(a), što znači gospođa, odnosno uzvišena, dok je prema drugom izvedeno iz staroegipatske riječi mry(t), što znači ona koju Bog ljubi.

Baldo

Baldo je muško ime. Nastalo je od latinskog Balduinus, što označava hrabrog prijatelja. Drugi oblik ovog imena je Baldovin. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj žive 173 osobe koje nose ovo posebno ime.

Kata

Kata je skraćeni oblik imena Katarina, koje je nastalo od grčkog oblika Aikatherine. Starogrčki ai znači uvijek, a kathara čist. Dakle, značenje imena Kata je uvijek čista.

Đivo

Đivo je muško ime. Nastalo je od imena Đino, Anđelo. Izvorno je grčkog porijekla, nastalo prema riječi αγγελος, što znači anđeo. Ime predstavlja anđela, odnosno glasnika.

Nikoleta

Nikoleta je varijanta imena Nikola. Ime ima grčko porijeklo i izvedeno je od riječi nike, što znači pobjeda, i laos, što znači narod. Prema tom tumačenju, Nikoleta znači nаrod pobjeđuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.