Francuzi upozorili roditelje male djece: Nemojte koristiti narukvice protiv komaraca

Foto: Shutterstock

NA Facebook stranici Halo, inspektore objavljen je poziv da ne koristimo narukvice protiv komaraca. Naime, nakon kiša, komaraca će opet biti kao u priči, a mnogi će pokušati zaštititi sebe i djecu od njih na sve načine, pa i nošenjem narukvica protiv dosadnih insekata.

"Te raznobojne narukvice protiv insekata dolaze u obliku narukvice s ili bez kopči. Najčešće su od plastike na koju je pričvršćena pločica ili kapsula koja ispušta mirisnu smjesu na bazi eteričnih ulja ekstrahiranih iz biljaka. U smjesu se također mogu dodati hlapljive kemikalije koje dodatno potiču mirise", pojašnjava se u objavi.

"No, iako su ove narukvice vrlo trendi i vrlo popularne među roditeljima koji misle da nisu štetne za djecu, u stvarnosti je upravo suprotno", ukazuju francuski ANSES (Francuska agencija za hranu, zaštitu okoliša, zdravlja i sigurnosti na radu) i UFC-Que Choisir (Udruga za zaštitu potrošača u Francuskoj).

Drugim riječima, narukvice protiv komaraca treba koristiti s velikim oprezom jer sadrže kemijske tvari. Naime, francuski centri za kontrolu trovanja zabilježili su nekoliko slučajeva opeklina nakon slučajnog kontakta kože ili sluznice sa tvarima sadržanim u ovim narukvicama.

NEMOJTE KORISTITI NARUKVICE PROTIV KOMARACA! Danas je Svjetski dan komaraca! Naime, na današnji je dan britanski...

Objavljuje Halo, inspektoreUtorak, 20. kolovoza 2024.

"Ovisno o pojedinim slučajevima i dobi djece, sve brojniji incidenti uključuju različite reakcije. Poput opekotina na obrazima nakon produljenog kontakta s eteričnim uljima tijekom drijemanja ili grčeva kod dojenčadi. Neka djeca mogu dobiti osip nakon slučajnog oralnog kontakta", navodi se.

"Kod odraslih incidenti su više u obliku iritacije povezane s nošenjem plastične narukvice. Budući da ulja, poput geraniola (tvar za miris), potencijalno iritiraju kožu i oči, ove se reakcije pojavljuju još intenzivnije ako je kontakt s kapsulom ili mjehurićima bio produljen i ako su zahvaćena posebno osjetljiva područja, kao što je lice malog djeteta," pojašnjava ANSES.

Ovome je dodan rizik od lokalne iritacije kod djece i odraslih zbog mehaničkog fenomena uzrokovanog plastičnom narukvicom. 

"Većina proizvođača, posebice oni kineski, ne navode na svojim deklaracijama preporuku prema kojoj se ne preporučuje nošenje tih narukvica prije 3. godine starosti jer može dovesti do kontraindikacija kod djece", dodaje ANSES i preporučuje zabranu korištenja ovih narukvica dojenčadi i maloj djeci.

U Hrvatskoj takvih preporuka za sada nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.