Kako odabrati ruksak za prvašića? Težina prazne torbe ne smije biti veća od 700 grama

Foto: EPA

Prilikom odabira ruksaka za prvašića važno je uzeti u obzir djetetovu visinu, težinu i dob, te karakteristike njegova razvoja. Osim toga, ruksak ne bi trebao biti težak.

"Težina praznog ruksaka ne smije biti veća od 700 grama, a kad je napunjen s udžbenicima i bilježnicama, ne smije biti teži od deset posto djetetove težine", rekao je ortoped Niso Odineva.

Najbolji ruksaci za prvašice su anatomski.

"Posebno su prikladni ruksaci s ortopedskom podstavom koja čvrsto prianja uz djetetova leđa", dodaje Odineva.

Stručnjaci pozivaju da obratite pozornost na veličinu ruksaka. On nikako ne smije biti prevelik. Njegov gornji dio ne smije vršiti pritisak na vrat, a donji dio na donji dio leđa.

Prošle godine pitali smo fizijatricu Danijelu Rašić Markotu jesu li ruksaci na kotačiće dobar izbor.

"Torbe na kotače, po meni, nisu najsretnije rješenje jer i ovakva torba može utjecati na djetetovo držanje. Većina djece vuče torbu s kotačima uvijek u istoj ruci, s nagibom tijela u stranu da održi ravnotežu", rekla nam je i istaknula da postoji još jedan problem kod ovakvih torbi.

"Također, često se kotačići oštete te na kraju djeca nose na ramenu tu torbu koja je, zbog dodatne opreme, puno teža od klasične, pa će se dijete mučiti s većim teretom."

Istraživanja pokazuju da se 65 posto dječjih bolova u vratu i ramenom pojasu, te 35 posto u lumbalnom dijelu kralježnice, javlja kao posljedica teških torbi i ruksaka. Fizioterapeuti preporučuju da se djeca bave tjelesnom aktivnošću kako bi se njihovo tijelo zdravo razvijalo, a jačanje mišića pomoći će i kod nošenja teškog ruksaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.