Moderne igračke su štetne za djecu, pokazalo je istraživanje

Foto: Pixabay

ISTRAŽIVANJE koje su proveli znanstvenici s Novosibirskog državnog pedagoškog sveučilišta (NSPU) pokazalo je da moderne dječje igračke mogu negativno utjecati na razvoj djetetove osobnosti. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Instituta za psihologiju Ruske akademije znanosti, izvještavaju RIA Novosti.

Prema autorima rada, mnoge igračke izazivaju emocije bliske ravnodušnosti, što može iskriviti dječju percepciju svijeta oko sebe i njihova mjesta u njemu.

Istraživači su primijetili da mnoge moderne igračke stvaraju iskrivljenu sliku "idealne" odrasle osobe. Na primjer, lutke su sve češće pretjerano realistične ili poprimaju oblik čudovišta, što može pridonijeti razvoju interesa za temu nasilja.

Osim toga, većina modernih igračaka, prema stručnjacima, pati od nedostatka emocionalnog sadržaja unatoč svom svijetlom dizajnu i neobičnim oblicima. Kada se pokušava igrati s na prvi pogled privlačnom lutkom, dijete može otkriti da "ne može ništa", što stvara osjećaj prevare jer "igračka obećava više nego što može ponuditi", kaže studija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.