Na popisu najpopularnijih muških imena samo su četiri sa sedam slova. Evo koja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nije tajna da su posljednjih godina popularna kratka imena. 2023. godine Luka i Mia bila su imena koja su roditelji najčešće birali za novorođene bebe, a u top deset najčešćih su i Toma, Roko, Fran, Ivan, kao i Nika, Rita, Mila i Ema.

Kad smo proučili popis 50 najčešćih imena koje roditelji biraju za novorođene dječake, uočili smo da samo četiri imena imaju sedam slova. To su Gabriel, Dominik, Emanuel i Antonio, a u nastavku vam otkrivamo njihova značenja.

Gabriel

Gabriel je ime hebrejskog porijekla, a znači Bog je moja snaga. Gabriel je varijanta imena Gavrila, drugog od sedmorice arkanđela koji je prenosio Božje poruke smrtnicima. Prošle godine u Hrvatskoj rođeno je 179 Gabriela.

Dominik

Dominik je ime latinskog porijekla koje dolazi od riječi dominus, što znači gospodar ili gospodin. Rimokatolička crkva riječ Dominus koristila je kao naziv za Boga. Iako je ime bilo poznato još u vrijeme antičkog Rima, ono se najviše širilo kroz kršćanstvo kasnije te je postalo omiljeno među srednjovjekovnim kršćanima.

Jedan od najznačajnijih nositelja imena bio je sveti Dominik, španjolski svećenik, koji je početkom 13. stoljeća utemeljio dominikanski red katoličkih redovnika. Stoga je ime Dominik najpopularnije u katoličkim zemljama. Dominik je ime koje su prošle godine dobile 152 bebe.

Emanuel

Emmanuel je važno biblijsko ime koje na hebrejskom znači Bog je s nama. Godine 2023. 105 dječaka dobilo je ime Emanuel.

Antonio

Antonio je ime čiji korijen vuče iz latinskog Antonius, što je rimsko rodovsko ime izvornog porekla iz grčke riječi anteo, antao, što bi značilo spreman za borbu. Prošle godine 87 dječaka dobilo je ovo ime, dok su ime Toni, koje je njegova skraćenica, odabrala 143 roditelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.