Neuropsihologinja dijeli tri načina za ublažavanje tjeskobe uoči povratka u školu

Foto: Shutterstock/TikTok screenshot

Ljetni praznici su pri kraju i neka djeca već su tjeskobna zbog povratka u školske klupe. Kako bi im olakšali vraćanje u rutinu, neuropsihologinja Jennifer Katzenstein popisala je nekoliko koraka koji bi mogli pomoći.

"Jako je važno pripremiti djecu za povratak u školske klupe te ih naučiti kako upravljati stresom i tjeskobom zbog povratka u rutinu", istaknula je Katzenstein na TikToku.

U anketi provedenoj prošle godine, 87% roditelja djece mlađe od 18 godina izjavilo je da im sezona povratka u školu uzrokuje stres ili tjeskobu, a više od polovice opisalo je taj period kao najstresnije razdoblje u godini.

"Ograničite korištenje ekrana"

Katzenstein preporučuje da provjerite uočavate li kod djeteta neke promjene u ponašanju, poput promjena u navikama spavanja ili u obavljanju nužde.

"Ako počnete primjećivati ove simptome, to je izvrsna prilika da se obratite svom pedijatru ili psihologu kako biste bili sigurni da ta tjeskoba neće utjecati na djecu kad se vrate u učionicu", dodala je.

@hopkinsallchildrens Does your child experience anxiety before going back to school? Follow these tips! #backtoschool #backtoschooltips #stpetersburg #stpete #pediatric #childrenshospital #allchildrens ♬ original sound - Johns Hopkins All Children’s

Na drugom mjestu savjetuje da osmislite raspored spavanja i počnete ga uvoditi dva tjedna prije početka škole, postupnim pomicanjem vremena za spavanje i jutarnjeg alarma za 15 minuta.

San je neophodan za zdravlje i razvoj djece. Američka akademija za medicinu spavanja preporučuje djeci od 3 do 5 godina da spavaju 10 do 13 sati noću, djeca od 6 do 12 godina trebala bi spavati devet do 12 sati, a tinejdžeri moraju ciljati na osam do deset sati.

I na kraju, ograničite upotrebu ekrana na dva sata dnevno. Među djecom predškolske dobi nedavna je studija povezala korištenje tableta s problemima u regulaciji emocija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.