Od kašnjenja u govoru do problema s hodanjem: Evo kako ekrani mogu naštetiti bebama

Foto: Shutterstock

GLEDANJE ekrana može oštetiti mozak djeteta, pokazuje studija objavljena u časopisu JAMA Pediatrics. 

Istraživači iz Japana su pratili 57.980 djece kako bi vidjeli kako vrijeme pred ekranom utječe na njihovu sposobnost hodanja, razgovora i rješavanja problema, kao i na njihove društvene vještine. Djeca koja su sjedila ispred TV ekrana imala su veću vjerojatnost da će lošije govoriti i teško se kretati u dobi od dvije i tri godine, otkrili su istraživači.

“Produženo vrijeme pred TV ekranom od prve godine života negativno je utjecalo na kasniji razvoj. Kako bi se smanjile negativne posljedice pretjeranog korištenja medija, zdravstveni radnici trebali bi preporučiti socijalnu podršku roditeljima koji se oslanjaju na medije”, izjavila je dr. Midori Yamamoto sa Sveučilišta Chiba.

Kako bi došli do rezultata, roditelji su ispunili upitnike u kojima su odgovorili na pitanja o tome koliko sati dnevno njihova djeca provode gledajući televiziju. Također su im postavljena pitanja o razvoju djeteta te su testirane njihove sposobnosti komuniciranja, gruba i fina motorika, sposobnosti rješavanja problema te druge vještine.

Preporuka stručnjaka: Ograničite vrijeme koje djeca provode pred ekranima

Oni koji su provodili više vremena pred ekranima imali su znatno lošije komunikacijske vještine u dobi od dvije godine, a grubu motoriku, finu motoriku i osobno-socijalne vještine u dobi od tri godine.

“Loša komunikacija mogla bi biti posljedica smanjene aktivnosti u dijelovima mozga koji su povezani s razmišljanjem, emocijama, osobnošću, prosuđivanjem i samokontrolom. Što se tiče promjena koje se odnose na hodanje, to se može pripisati propuštenim prilikama za učenje motoričkih i međuljudskih vještina sjedilačkim životnim stilom i gledanjem u zaslone”, dodala je dr. Yamamoto.

Nacionalni institut za zdravlje predlaže da djeca ograniče vrijeme provedeno pred ekranima na dva sata u danu, kao i da nekim danima uopće ne gledaju televiziju. Ograničeno vrijeme pred ekranom prilagođeno djeci može biti edukativno, ali važno je osigurati da je sadržaj prikladan za djetetovu dob.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.