Pedagoginja savjetuje kako uspostaviti školsku rutinu na vrijeme

Foto: Pixabay

Prije početka nove nastavne godine, važno je s djetetom dogovoriti u koliko će sati raditi zadaću, kada će se igrati, jesti, a kada će ići spavati. To je savjet pedagoginje Aleksandre Kuzokove iz Psihološko-pedagoškog centra Moskve.

"Preporuka je da vrijeme ustajanja i odlaska na spavanje bude isto svaki dan. Isto pravilo vrijedi i za redovitost obroka - držite se zadanog vremena za doručak, ručak i večeru. Ne zaboravite da večera treba biti lagana", rekla je pedagoginja.

Savjetovala je planiranje aktivnih aktivnosti u prvoj polovici dana, a bavljenje opuštenijim stvarima u drugoj polovici.

Kuzokova je spomenula i da određeni rituali mogu pomoći djetetu da zaspi. Čitanje priča, prema njezinim riječima, pomaže u smirivanju uma, kupanje u toploj kupki pomaže u opuštanju mišića, a mirni razgovori stvaraju atmosferu ugode i sigurnosti.

Psihologinja je također preporučila da dijete dva sata prije spavanja ne koristi mobitel i ne gleda televiziju budući da plavo svjetlo, koje emitiraju ekrani, potiskuje proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna.

Ranije smo objavili savjet stručnjaka Tonyja Spencera koji je otkrio točan datum kada djecu treba početi vraćati u školsku rutinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.