Pet znakova roditeljskog izgaranja, prema psihologinji

Foto: Shutterstock

Odgoj djece može biti zahtjevan. Stoga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji smatraju da se više ne mogu nositi s roditeljskim izazovima. Prema neurologinji, dr. Puji Aggarwal, roditeljsko izgaranje, ili takozvani burnout, jest "fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju zbog kroničnog stresa odgoja i roditeljstva".

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano. Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja.

Psihologinja, mama i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, nedavno je na Instagramu otkrila pet najčešćih znakova ovog sindroma.

Izdvojila je sljedeće simptome.

  1. Uporna iscrpljenost: Stalni osjećaj umora koji se ne poboljšava ni nakon odmora. Možete se osjećati iscrpljeno, bez energije i imati poteškoća s ispunjavanjem roditeljskih obaveza.
  2. Emocionalna odvojenost: Emocionalno povlačenje od svojih voljenih i poteškoća s uključivanjem u obiteljske aktivnosti.
  3. Povećana razdražljivost i frustracija: Snažnije reakcije na sitnice ili svakodnevni osjećaj preplavljenosti.
  4. Osjećaj preopterećenosti rutinskim zadacima: Poteškoće s dosljednošću u disciplini, organizaciji ili održavanju strukturiranog rasporeda.
  5. Fizički simptomi: Kronični stres povezan s izgaranjem može se manifestirati fizičkim simptomima poput glavobolje, probavnih problema ili problema sa spavanjem.

"Prvi korak u suočavanju s izgaranjem je prepoznati ga i priznati. Prihvatite da je u redu osjećati se preplavljeno i da traženje pomoći nije znak slabosti, već snage", istaknula je psihologinja u objavi.

Roditeljsko izgaranje je problem koji ne bi trebalo ignorirati. Prema Bloch, male promjene, poput brige o sebi, postavljanja granica, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.