Savjetnica: Ako se partner ponaša ovako, ne poštuje vas

Foto: Shutterstock

Poštovanje je ključno za sreću i zdravu vezu, bilo da se radi o poslovnim, obiteljskim ili romantičnim odnosima. No, poštivanje partnera nisu samo velike geste ili slatkorječivost. Ono prodire u samu strukturu svakodnevnih interakcija. Dakle, ako nas partner ili partnerica poštuju, to će se vidjeti u njihovim postupcima.

Ipak, određeni postupci mogu otkriti i da nas ne poštuju. Obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, otkrila je nekoliko takvih suptilnih ponašanja koja otkrivaju da nas partneri ili partnerice ne poštuju.  

1. Često vas prekidaju

Jedan od najčešćih, ali suptilnih načina na koji ljudi pokazuju nedostatak poštovanja, jest stalno prekidanje tijekom razgovora, tvrdi Fey.

"Osnovno načelo ljudske interakcije je dopuštanje drugima da izraze svoje misli bez prekidanja. Dakle, kada primijetite da vas netko stalno prekida u razgovoru, to može biti znak da ne poštuje vaše mišljenje ili stavove. Prekidanje nije samo nepristojnost, već i kontrola i dominacija", rekla je za Hack Spirit. Dodaje da je to način da netko neizravno kaže da je ono što ima za reći važnije od onoga što mi govorimo.

"Zapamtite, poštovanje je dvosmjerna ulica. Ako nije uzvraćeno, možda je vrijeme da preispitate odnos", napominje savjetnica.

2. Odbacuju vaše osjećaje ili misli

Savjetnica ističe da je drugi suptilni znak nepoštovanja kada netko odbaci naše osjećaje ili misli.

"Sjećam se da sam jednom bila u grupnoj raspravi i svaki put kad bih pokušala izraziti svoje stajalište, određena osoba bi to odbacila prijezirnim komentarom ili gestom. Činilo se kao da im moja perspektiva nije važna. Ono što su radili, a da to nisu izravno rekli, obezvrjeđivalo je moje misli i osjećaje. To je bio njihov način da pokažu da ne poštuju moj doprinos", podijelila je.

Ključno je razumjeti da su svačiji osjećaji i misli valjani, čak i ako se razlikuju od naših. "Odbacivanje stavova, osjećaja i misli jasan je znak nedostatka poštovanja. Dakle, ako primijetite da vam netko to stalno radi, vrijeme je da se pozabavite tim problemom ili preispitate svoj odnos s njima", savjetuje Fey.

3. Nikad se ne ispričavaju

Isprike su moćne jer pokazuju da osoba može priznati svoje pogreške i da je voljna popraviti se. No, ako se netko stalno izbjegava ispričati kada je u krivu, to je znak nepoštovanja.

"Isprika izražava empatiju i razumijevanje. To je priznanje da su njihovi postupci negativno utjecali na vas. Ako se netko odbije ispričati, zapravo ignorira vaše osjećaje i poništava vaše iskustvo. Ovaj nedostatak isprike ne pokazuje samo nedostatak poštovanja, već i nedostatak poniznosti i samosvijesti. Ako primijetite ovaj obrazac, možda je vrijeme da se izravno pozabavite problemom i izrazite kako njihovo ponašanje utječe na vas", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.