Sedam stvari koje nove generacije roditelja rade bolje od starih u odgoju djece

Foto: Unsplash

TRENDOVI roditeljstva s vremenom se razvijaju i mijenjaju, a današnji novi roditelji usvojili su neke nove pristupe roditeljstva koji odražavaju promjene društvenih normi, tehnološki napredak i dublje razumijevanje razvoja djeteta. Današnji roditelji drugačije gledaju na potrebu za uspjehom te se više fokusiraju na mentalno zdravlje i cjelokupnu dobrobit djeteta. 

U nastavku izdvajamo osam primjera promjena u roditeljstvu koje novije generacije roditelja rade bolje od starijih, prema The Times of India.

Fokusiranje na cjelokupni razvoj: moderni roditelji danas shvaćaju važnost cjelovitog odgoja, usklađujući akademsko sa sportskim i izvannastavnim aktivnostima. Potiču djecu da budu uspješna u učenju, a istovremeno njeguju fizičku spremnost i timski rad kroz sport.

Poticanje otvorene komunikacije: današnji roditelji ističu važnost otvorenog dijaloga sa svojom djecom. Veća je vjerojatnost da će poslušati svoju djecu, potvrditi njihove osjećaje i potaknuti ih da se izraze, potičući jaču vezu roditelj-dijete.

Davanje prioriteta mentalnom zdravlju: novopečeni roditelji više su svjesni važnosti mentalnog zdravlja, kako za sebe tako i za svoju djecu. Otvoreni su u pogledu traženja terapije, prakticiranja svjesnosti i stvaranja uravnoteženog okruženja koje njeguje emocionalno blagostanje.

Korištenje tehnologije na pametan način: dok je vrijeme ispred ekrana još uvijek problem, novi roditelji koriste tehnologiju u obrazovne svrhe. Aplikacije i mrežni resursi pažljivo su odabrani kako bi poboljšali učenje, a istovremeno postavljaju granice kako bi se osigurale zdrave tehnološke navike.

Poticanje emocionalne inteligencije: novopečeni roditelji usredotočeni su na pomoć svojoj djeci da razviju emocionalnu inteligenciju. Oni uče svoju djecu da prepoznaju svoje emocije i upravljaju njima, da suosjećaju s drugima i da se s povjerenjem snalaze u društvenim situacijama.

Promicanje pozitivnosti tijela: današnji roditelji promiču tjelesnu pozitivnost od najranije dobi. Oni potiču svoju djecu da cijene svoje tijelo i razvijaju zdravo samopoštovanje.

Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života: s dostupnim fleksibilnijim radnim aranžmanima, novopečeni roditelji pronalaze bolje načine za usklađivanje svoje karijere i obiteljskog života. Prioritet im je provođenje kvalitetnog vremena sa svojom djecom, pazeći da posao ne zasjeni njihovu ulogu roditelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.