Stručnjak dijeli točan datum kad djecu treba početi vraćati u školsku rutinu

Foto: EPA

Kako se ljetni praznici bliže kraju, roditelji se suočavaju s teškim zadatkom ponovnog uspostavljanja zdrave rutine spavanja za svoju djecu.

Istraživanja pokazuju da djeca u dobi od četiri do 11 godina u prosjeku spavaju samo šest i pol sati po noći tijekom praznika, u usporedbi s sedam i pol sati dok traje škola. Stručnjak za spavanje, Tony Spencer, otkrio je kada bi točno roditelji trebali početi pripremati djecu za novu nastavnu godinu i kako osigurati da budu svježa i odmorna.

"Roditelji bi trebali početi prilagođavati rutine spavanja svoje djece otprilike dva tjedna prije početka škole. To daje dovoljno vremena za postupne promjene bez žurbe", rekao je Spencer.

Nastavna godina počinje 9. rujna, što znači da bi roditelji najkasnije do 26. kolovoza trebali početi uvoditi umirujuću rutinu odlaska na spavanje. To može uključivati čitanje, slaganje slagalica ili tihu igru, nakon čega se dijete treba otuširati, oprati zube i leći u krevet.

Od sredine kolovoza važno je izvesti djecu na sunce unutar sat vremena nakon buđenja. Prema Spenceru, rano izlaganje svjetlu pomaže resetirati unutarnji sat tijela te olakšava prilagodbu na ranija vremena buđenja u školi.

Vrijeme buđenja i odlaska na spavanje treba postupno pomicati za 10-15 minuta svakih nekoliko dana. Takav nježan pristup omogućuje tijelu da se prirodnije prilagodi novom rasporedu.

Dobro je potpuno smanjiti upotrebu ekrana u večernjim satima i razgovarati s djecom o svim brigama vezanim uz školu kako bi se spriječilo nakupljanje tjeskobe uoči početka nove nastavne godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.