Terapeutkinja tvrdi da pet fraza može spriječiti sukobe

Foto: Pexels

U vezi nam je važno da se naš partner osjeća voljen, saslušan i podržan. Međutim, kad se emocije zapletu, stvarnost može postati zamagljena i teško ju je jasno vidjeti u tom kaosu.

Emocije imaju moć graditi ili narušiti odnos, ovisno o tome kako ih prepoznajemo i izražavamo. Zato je ključno pronaći najbolje i najučinkovitije načine kako bismo partneru pružili osjećaj razumijevanja i podrške, ne ugrožavajući pritom samu vezu. No, kako osigurati da komunikacija jača vezu, a ne stvara dodatne prepreke? Terapeutkinja Kristina Virro na TikToku podijelila je nekoliko savjeta. Otkrila je da pet fraza može ublažiti svađu i spriječiti buduće sukobe.

Evo o kojim frazama je riječ.

1. "Objasni mi što misliš."

Kada razgovaramo s partnerom ili partnericom, najbolje je da jedno drugome damo riječ. Važno je da partnerima pružamo prilike za izražavanje bez prekidanja. 

"No, ovo je ponekad lakše reći nego učiniti", kaže Virro. Dakle, ako naiđemo na poteškoće, trebamo i o njima razgovarati. Možemo predložiti dvadesetominutnu pauzu i odvojiti vrijeme za obradu svojih emocija prije nego što im dopustimo da nas nadvladaju.

2. "Reci mi više o tome."

Važno je postavljati smislena pitanja tijekom razgovora s partnerima.

"To bi moglo izgledati kao da kažete: 'Kad se to dogodilo, što si osjećao/la u tom trenutku?' Ili možete reći: 'Što sam rekao/la da te je uznemirilo? Jesu li to bile moje riječi ili moj ton?'"

Jedna studija pokazuje da bolje razumijevanje stavova i osjećaja partnera pomaže u lakšem rješavanju problema i zajedničkom napredovanju.

3. "Ima smisla da se tako osjećaš."

Ponekad nesvjesno probleme svojih partnera pretvaramo u svoje, zbog čega se partneri mogu osjećati frustrirano. Zbog toga je važno koristiti potvrđujuće izjave. Terapeutkinja ističe: "Izrazi podrške nisu o tome da se slažete s partnerom, već o tome da pokažete razumijevanje."

@therapykristina These are not only great tips for day-to-day life but for de-escalation in any situation as well 💪🏻 #mentalhealth #mentalhealthawareness #wellness #wellbeing #therapy #therapist #therapytok #therapytiktok #communication #communicate #marriage #relationship #relationships #marriedlife #foryou #fyp #psychology #communicationskills ♬ original sound - TherapyKristina

4. "Zvuči kao da se osjećaš..."

"Pokušajte imenovati emociju koju osoba osjeća. Dakle, možete reći: 'Razumijem da se vjerojatno sada osjećaš frustrirano i uzrujano'", savjetuje terapeutkinja. To je važno jer će imenovanje emocija našim partnerima omogućiti da se ili slože ili razjasne što osjećaju.

5. "Želim biti siguran/na da moj ton odgovara mojoj namjeri."

Svi smo osjetljivi na tonove, osobito na tonove ljudi koje volimo i do kojih nam je najviše stalo. Stoga, kada razgovaramo s partnerom, trebamo pokušati zadržati smiren i znatiželjan ton. "Kako nešto kažete jednako je važno kao i ono što kažete", zaključila je Virro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.