Tri ponašanja otkrivaju da je muškarca odgojila toksična majka, tvrdi savjetnica

Foto: Shutterstock

Obiteljska i bračna savjetnica, Tina Fey, tvrdi da je način na koji se muškarac odnosi prema svojoj partnerici povezan s načinom na koji ga je odgojila majka.

"Imati kontrolirajuću majku može oblikovati muškarčevo ponašanje u vezi na načine koji su ponekad suptilni, a ponekad izrazito očiti", rekla je za Hack Spirit. Izdvojila je tri ponašanja u vezi koja ukazuju na to da je muškarca odgojila kontrolirajuća majka.

1. Strah od sukoba

Još jedna uobičajena karakteristika muškaraca koje su odgojile kontrolirajuće majke jest duboko ukorijenjen strah od sukoba, tvrdi Fey.

"Muškarci koji su bili kontrolirani od strane majki često poistovjećuju sukob s opasnošću ili nestabilnošću. Njihova je prirodna reakcija izbjegavati to pod svaku cijenu, što može dovesti do neizgovorenih pritužbi i nagomilane ljutnje u vezi", pojasnila je.

Prevladavanje straha od sukoba ne znači pretvoriti svako neslaganje u bitku. Radi se o tome da imamo hrabrosti izraziti svoje osjećaje i slušati partnerove s poštovanjem i razumijevanjem.

"Imajte na umu da je otvorena komunikacija temelj svakog zdravog odnosa, a izravno suočavanje s problemima često može spriječiti da oni izmaknu kontroli", dodala je savjetnica.

2. Suovisnost

Ponašanje koje se često povezuje s muškarcima koje su odgojile kontrolirajuće majke jest suovisnost.

"Kao stručnjakinja za veze, vidjela sam da se muškarci koje su odgojile kontrolirajuće majke, ponekad mogu boriti sa suovisnošću u svojim odraslim vezama", kaže Fey.

Suovisnost je obrazac u kojem se jedna osoba pretjerano oslanja na svog partnera za emocionalnu ili psihološku podršku, često po cijenu vlastite dobrobiti. Takvo ponašanje može dovesti do nezdrave dinamike u vezi.

"Ako vam ovo zvuči poznato, ne brinite. Dostupna je pomoć. Moguće je oblikovati zdraviji stil privrženosti koji omogućuje uzajamnu podršku, bez gubitka sebe u procesu", tvrdi savjetnica.

3. Poteškoće u izražavanju emocija

Odrastanje uz kontrolirajuću majku ponekad može rezultirati time da muškarac nauči potiskivati svoje emocije jer bi njihovo izražavanje moglo dovesti do sukoba ili negativnih reakcija.

"U budućnosti to se može pretvoriti u poteškoće u prenošenju osjećaja partneru. Taj nedostatak emocionalne komunikacije može dovesti do nesporazuma i osjećaja frustracije u vezi. No, taj se problem može riješiti uz strpljenje i razumijevanje. Poticanje otvorenih razgovora o emocijama i osjećajima može dovesti do dubljih veza i zdravije dinamike odnosa", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.