Trudnice koje prvo dijete rađaju s 35 danas su postale stvarno mlade mame

Foto: Shutterstock

BROJ trudnica starijih od 40 godina postepeno se povećava zadnjih desetak godina. Ova činjenica zapravo nas ne bi trebala čuditi s obzirom na trend sve dužeg školovanja nakon kojeg se žene posvećuju potrazi za sigurnim poslom prije nego se odluče imati dijete.

Ekonomska kriza tako ostavlja trag i u svijetu mama, beba i trudnica. Parovi se sve češće odlučuju pričekati s djecom ako im položaj na poslu nije siguran ili je stambeno pitanje još uvijek neriješeno.
U Americi je zabilježen trend bitnog povećanja broja trudnica starijih od 50 godina. Iako starije trudnice najčešće nailaze na osudu okoline jer većina smatra da je njihova reproduktivna faza završila.

Mnoge žene ove dobi smatraju kako je upravo sada idealno vrijeme za imati dijete jer imaju dovoljno vremena, slobode i ne moraju se bojati za vlastiti posao. No, većina žena ove dobi uspije zatrudnjeti tek in vitro oplodnjom. Kod žena starijih od 50 godina najčešće se u ovom obliku potpomognute oplodnje koriste jajašca mlađih žena radi lakše oplodnje, ali i manje opasnosti za malformacije ploda.

Iako je sasvim razumljivo da se nekima sve karte „poklope“ tek u kasnijoj dobi, kada se smatraju dovoljno zrelima i odgovornima za pravilno podizanje djeteta, no žene bi svakako trebale imati na umu i rizike koje sa sobom nosi trudnoća u kasnijoj dobi.

Neki od najčešćih rizika su svakako veća opasnost za razvoj gestacijskog dijabetesa (dijabetes koji se prvi puta javlja u trudnoći i u većini slučajeva nakon trudnoće postepeno nestaje ) i gestacijske hipertenzije (povišen krvni tlak koji se vraća u normalu nakon poroda), mrtvorođenja i prijevremenog poroda.

Osim toga, kromosomske abnormalnosti su češće kod starijih trudnica, pa je tako kod njih zabilježen veći broj djece rođen s Down sindromom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.