Iznenadit će vas koja je nota sve popularnija u parfemima

Screenshot/Foto: TikTok/diyptique.com/dannam.co/beldore.hr/parfumerija-lana.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GURMANSKI mirisi, koji uključuju jestive note poput ananasa, jagoda, meda i karamele, trenutno su vrlo popularni. No, ove sezone posebno se ističe neuobičajena nota - riža.

Parfemi s mirisom riže počeli su dobivati na popularnosti početkom 2023. godine, kada je Diptyque lansirao L'Eau Papier, mošusnu, puderastu kreaciju koja dočarava kuhanu rižu. Ovaj je miris brzo postao jedan od najpopularnijih u ponudi brenda. 

Iste godine, d'Annam, brend finih parfema iz Vijetnama, lansirao je White Rice. Ovaj je miris postao hit na takozvanom PerfumeToku, dijelu TikToka gdje ljubitelji parfema dijele recenzije i preporuke. Beauty tiktokerica Caroline Stern nazvala ga je "sljedećim 'it-girl' parfemom za ljeto".

@carolinemstern This is 100% the next "it girl" perfume + fragrance accord for summer. White rice by d’annam is a milky, warm, sweet & slightly nutty skin scent that performs beautifully and sits like a second skin. LMK if you love warm rice accord as much as I do 🍚 #itgirl #perfumetiktok #perfume #riceperfume #nicheperfume #summerperfume #skinscent #fragrancetiktok #fragrance #perfumereview #nichefragrance #greenscreen ♬ original sound - Caroline Stern

Popularnost L'Eau Papier i White Rice mirisa potaknula je kreatore da izdvoje sve svoje omiljene parfeme s mirisom riže, čime su dodatno učvrstili ovaj trend. 

@invisiblestories rice perfumes, as is my duty. #perfumetiktok #rice #gourmand ♬ original sound - invisiblestories
@bewareofpity rice smells good 🍚🍶 perfumes mentioned: @d'Annam white rice @diptyque Paris l'eau papier #perfumetok#perfumetiktok#riceperfumes#perfumereview#dannam#diptyque#perfumerecommendations#cleanperfume#gourmandperfumes ♬ original sound - Malissa

Sve više kupaca traži parfeme s ovom notom

"Budući da parfemi s mirisom riže dobivaju veliku pažnju na društvenim mrežama, sada imamo mnogo kupaca koji ih traže", rekao je Steven Gontarski, menadžer Scent Bara u Los Angelesu, prenosi Highsnobiety. Linda Song, parfumerka u Givaudanu, primijetila je značajan porast interesa za rižu kao mirisnu notu, posebno među nišnim i indie brendovima te u proizvodima za njegu kose i kože.

Dyptique L'Eau Papier, edt, 50 ml, 102 eura

Linda Song i Steven Gontarski vjeruju da su parfemi s mirisom riže privlačni jer pružaju osjećaj ugode, slično drugim gurmanskim mirisima. Miris riže budi sjećanja na bogata kulturna i kulinarska iskustva, a njegova svestranost i prisutnost u različitim kulturama čine ga široko prihvaćenim.

d'Annam White Rice, edp, 50 ml, 110 dolara (101.31 euro)

Riža je svestrana nota koja može imati slatke, orašaste, cvjetne i zemljane tonove, što omogućava različite interpretacije u parfemima. Na primjer, parfem White Rice brenda d'Annam koristi note irisa i mošusa za stvaranje puderastog dojma. Za one koji traže realističniji miris riže, Gontarski preporučuje Taipei by Day One.

Azijski vlasnici beauty brendova vraćaju se korijenima

Rast popularnosti parfema s mirisom riže poklapa se s pojavom nezavisnih brendova parfema koje vode osnivači iz azijsko-američke i pacifičko-otočke zajednice. Ti brendovi, poput d'Annam, koriste autentična kulturalna iskustva za stvaranje jedinstvenih mirisa.

Na primjer, Nick Hoang, osnivač d'Annama, inspiraciju crpi iz djetinjstva provedenog u ruralnom Vijetnamu, stvarajući mirise poput Pho Breakfast koji odaje počast tradicionalnim vijetnamskim jelima. Drugi azijski parfemski brendovi koji dobivaju priznanje širom svijeta uključuju Borntostandout, Melt Season, Gabar, One Day, Mochiglow i ELOREA, koji je nedavno izdao parfem s notom sojinog umaka.

Borntostandout Dirty Rice, edp, 50 ml, Beldore, 185 eura

Povijesno gledano, parfemska industrija, koja je uglavnom smještena u Europi, tradicionalno je prikazivala Aziju na način koji više odražava europske ideje nego stvarnu azijatsku kulturu. Primjeri poput parfema Guerlainov Shalimar, inspiriran mogulskom caricom Mumtaz Mahal, i YSL-ov Opium, inspiriran Kinom, prikazivani su kao bajkovite i egzotične verzije Azije.

Affinessence Santal-Basmati, edp, 100 ml, Parfumerija Lana, 279 eura

Međutim, u suvremenom trenutku, azijski vlasnici brendova parfema vraćaju se korijenima, koristeći autentična kulturna iskustva kako bi stvorili originalne mirise. Od mirisa riže do phoa i sojinog umaka, parfemska industrija sada se otvara prema azijskoj kuhinji, što predstavlja zanimljiv razvoj trendova u svijetu gurmanskih mirisa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.