Usporedio proizvode iz Lidla i najskupljeg dućana na svijetu. Evo dojmova

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STRANE trgovine mješovitom robom postale su nezaobilazna destinacija za sve veći broj putnika, a mnogi su zbog njih spremni putovati satima. Upravo to učinio je britanski influencer Joe Fazer s jednim ciljem - kako bi usporedio slične proizvode iz Lidla s onima u Erewhonu, jednoj od najskupljih trgovina na svijetu.

Osim trgovina u Južnoj Koreji, luksuzna američka trgovina Erewhon u Los Angelesu postala je prava TikTok senzacija. U Erewhonu se mogu pronaći gotova jela i smoothieji od 20 dolara, koje su dizajnirale slavne osobe poput Hailey Bieber i Kendall Jenner, kao i popularne torbe s logom trgovine, koje su smiješno skupe.

Na TikToku se može pronaći mnoštvo videa influencera iz ove trgovine. Oni se uglavnom dijele u dvije skupine: one koji su zapanjeni nevjerojatno visokim cijenama i one koji odlazak u ovu trendovsku trgovinu smatraju potvrdom svog luksuznog stila života, odnosno žele biti kul.

Erewhon uspješno kapitalizira ovaj trend i može se pohvaliti impresivnom zaradom. Prema Bloombergu, tvrtka tvrdi da prosječno zarađuje više od 2000 dolara godišnjeg prihoda po kvadratnom metru, što znatno nadmašuje industrijski prosjek od oko 500 dolara.

Vratimo se na influencera. Joe je iz Londona otputovao u Los Angeles kako bi provjerio vrijede li proizvodi iz Erewhona tih novaca i, naravno, kako bi stvorio sadržaj za svoje društvene mreže. Rekao je da mu je Lidl omiljena trgovina, gdje redovito kupuje.

Lanac diskontnih trgovina Lidl, prisutan diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, možda ne izgleda raskošno kao Erewhon, ali također nudi svoj merch koji je postao viralni hit na društvenim mrežama. Lidl se ističe kvalitetnim proizvodima po pristupačnim cijenama, zbog čega je mnogima omiljeno mjesto za kupovinu hrane.

Slične proizvode usporedio je naslijepo

Joe je u obje trgovine kupio vrećicu s logom, mlijeko, čokoladu, kruh, kekse s komadićima čokolade, jagode, sok od naranče, vodu, običan i tortilla čips, med i brownie. Ista nabavka u Erewhonu koštala ga je 220.02 funti (oko 261.67 eura), dok je u Lidlu u Londonu platio 13.57 funti (oko 16.14 eura). Odlučio ih je usporediti isprobavanjem naslijepo. 

Prva na redu bila je mliječna čokolada. S jedne strane imao je Lidlovu Fin Carre čokoladu po cijeni od 0.89 funti (1.06 eura), a s druge strane Erewhonovu Thomas Keller Armando Manni K+M čokoladu po cijeni od 11.82 funti (14.07 eura). Okusom mu se više svidjela Lidlova čokolada.

Drugi proizvod bio je sourdough kruh. U Lidlu ga je platio 1.99 funti (2.37 eura), a u Erewhonu 5.99 funti (7.13 eura). Oba je pohvalio i istaknuo da su okusom vrlo slična, ali ipak mu je za dlaku bio bolji onaj iz Erewhona.

Zatim je na red došlo mlijeko. U Lidlu je platio bocu mlijeka 1.45 funti (1.73 eura), a u Erewhonu ga je boca koštala 15.76 funti (18.75 eura). "Zašto je tako velika razlika u cijeni? Pretpostavljam da ćemo saznati", istaknuo je prije kušanja. Za oba je rekao da imaju okus po mlijeku. "Okus im je identičan", naveo je, i rezultat je bio izjednačen.

Sljedeći su na redu bili keksi s komadićima čokolade. U Lidlu je keks platio 0.49 funti (0.58 eura), a u Erewhonu 4.34 funti (5.16 eura). Bio je iskren i rekao da, s obzirom na to da kupuje u Lidlu, lako prepoznaje po izgledu koji je iz Lidla, a koji iz Erewhona. Međutim, ipak ih je isprobao. Pohvalio je onaj iz Erewhona i istaknuo da su različiti keksi te da to koji će vam se svidjeti ovisi o osobnoj preferenciji. On je odabrao onaj iz Erewhona jer ima više čokolade.

Jagode su bile sljedeće na redu. U Lidlu je mjericu jagoda platio 2.85 funti (3.39 eura), a u Erewhonu 16.55 funti (19.79 eura). Lidlove su mu se daleko više svidjele od onih iz Erewhona. "Puno su sočnije", istaknuo je.

Sok od naranče je uslijedio nakon jagoda - onaj iz Lidla platio je 1.69 funti (2.01 eura), a onaj iz Erewhona 7.88 funti (9.38 eura). Za onaj iz Erewhona rekao je da ima bolji okus te je u ovoj rundi on odnio pobjedu.

"Znam gdje radije kupujem"

Vrećicu tortilla čipsa u Lidlu je platio 0.45 funti (0.54 eura), a u Erewhonu 6.06 funti (7.21 eura). Više mu se svidio onaj iz Erewhona. Med je bio sljedeći, u Lidlu je bočicu meda platio 1.09 funti (1.30 eura), a u Erewhonu 11.82 funte (14.07 eura). Istaknuo je da se vizualno dosta razlikuju, a Erewhon je pobijedio i u ovoj rundi.

Flaširana obična voda bila je iduća, u Lidlu ga je boca vode koštala 0.39 funti (0.46 eura), a u Erewhonu 20.49 funti (24.39 eura). "Okus im se malo razlikuje", naveo je i odabrao čašu vode za koju je pretpostavio da je Lidlova jer je naviknuo na taj okus. "Ova mi se ne sviđa pa mislim da na nju nisam navikao", rekao je referirajući se na čašu vode iz Erewhona.

Običan čips bio je idući. Lidlov Deluxe slani koštao ga je 1.15 funti (1.37 eura), a Erewhonov slani čips koštao ga je 4.72 funte (5.62 eura). Što se tiče izgleda, rekao je da ne primjećuje nikakvu razliku među njima. Erewhonov je opisao kao "totalno bezukusan". Pogađate, pobjedu je odnio Lidlov. "Toliko je bolji."

I na kraju - brownie. U Lidlu je ovaj kolačić platio 0.75 funti (0.89 eura), a u Erewhonu 8.67 funti (10.32 eura). Za Erewhonov je rekao da je prozračniji i boljeg okusa. S time je Erewhon pobijedio u ovom testu za dlaku. 

"Erewhon je pobjednik. Time je pobijedio moj voljeni Lidl i moram mu dati krunu zbog toga", naveo je i potom naglasio razliku u cijeni nabavki u ovoj trgovini za naizgled slične artikle. "Da, pobijedili su što se tiče okusa", rekao je referirajući se na Erewhon i dodao: "Ali ja znam gdje radije kupujem."

Video je skupio mnoštvo komentara

Video je u par dana prikupio 400 tisuća pregleda samo na YouTubeu i mnoštvo komentara. "Putovao je 11 sati zbog trgovine, kakva legenda", "Erewhon je nevjerojatno skup", "Briljantno", "Ovo mi je tvoj najdraži video", "Lidl je emocija. Super jeftin. Kao studentu u Europi, uvijek mi je prvi izbor za jeftinu hranu", neki su od komentara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.