Dinamo je sada konačno tamo gdje je Hajduk godinama bio

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

OSTALO je malo više od tjedan dana do početka nove sezone SuperSport HNL-a u kojoj Dinamo brani titulu. Prvak će baš otvoriti sezonu, i to u petak 2. kolovoza na Maksimiru protiv Istre. Glavni konkurenti - Rijeka, Hajduk i Osijek svoje utakmice igrat će u nedjelju s obzirom na to da ih u četvrtak čekaju europske obaveze.

Raspored europskih natjecanja hrvatskih klubova bi mogao napraviti i veliku razliku ove sezone. Naime, Dinamo je dosad često patio početkom prvenstva jer je ranije i dulje od svih klubova igrao Europu. Sada ga čeka samo jedno pretkolo do grupne faze, dok će gotovo sigurno svi konkurenti odigrati barem dva, a neki vjerojatno i tri pretkola.

Kakva je situacija s Europom?

Podsjetimo, Dinamu su se prošle sezone poklopili rezultati diljem Europe pa je direktno plasiran u playoff rundu Lige prvaka. To znači da će imati samo jednu utakmicu prije grupne faze - u slučaju da prođe, igrat će nikad bogatiju Ligu prvaka.

S druge strane, ako ispadne, ide direktno u grupnu fazu Europa lige koja baš kao i Liga prvaka garantira osam europskih utakmica u skupini. Plavi će dvije utakmice grupne faze odigrati prije četvrtog i petog kola SHNL-a, dok konkurencija ima puno gušći raspored.

Tako će Hajduk, Osijek i Rijeka na teren već u četvrtak 25. srpnja kada igraju drugo pretkolo Konferencijske, odnosno Europske lige. Sva tri kluba su favoriti i očekuje se njihov prolaz u iduće, treće pretkolo. Ono se igra prije drugog, odnosno trećeg kola SHNL-a.

To znači da će (osim u slučaju Hajdukovog ili Osijekovog ispadanja na prvoj prepreci) svi Dinamovi konkurenti imati četiri utakmice više u odnosu na Plave prije nego što i oni zaigraju europske kvalifikacije. No, raspored bi im vrlo izvjesno mogao biti još teži.

Ovog tjedna održan je ždrijeb za treće pretkolo Konferencijske lige. Splićani bi tako mogli igrati protiv poraženog iz para Ružomberok (Slovačka) - Trabzonspor (Turska), dok će Osječani na pobjednika dvoboja Zira (Azerbajdžan) - DAC 1904 Dunajská Streda (Slovačka). 

Rijeka u trećem pretkolu ide na pobjednika ogleda Sheriff - Elfsborg, a treba imati na umu da ona igra u višem natjecanju (Europa ligi) pa će i uz eventualno ispadanje imati dodatnu šansu u Konferencijskoj ligi.

Ukratko, lako bi se moglo dogoditi da do petog kola SHNL-a (kada će Dinamo završiti svoje europske kvalifikacije) sva tri Dinamova konkurenta odigraju ukupno deset utakmica u mjesec dana. Dinamo će ih odigrati "samo" šest, odnosno imati barem dva dana odmora više između utakmica od glavnih konkurenata

Što povijest govori?

U nogometu je dokazan fenomen (a računaju ga i uvažavaju i sve svjetske kladionice) očekivanog gubitka bodova u domaćem prvenstvu nakon europskih susreta. Ovisno o kvaliteti suparnika, fazi sezone i drugim čimbenicima, ekipa ima nekad i do 20% manje šanse za pobjedu ili remi u prvenstvenoj utakmici ako ona slijedi odmah nakon europske.

Stvar nije samo u fizičkom zamoru i broju odigranih minuta nego i drugim faktorima, poput putovanja, boravka u drugim državama i izvršavanja medijskih obaveza. Dinamo je dosad uglavnom bio u teškom hendikepu po tom pitanju i plaćao je ceh debaklu od rezultata domaćih klubova u europskim natjecanjima.

Grafika: Sofascore

U posljednje dvije sezone u svakoj je odigrao šest kvalifikacijskih europskih utakmica, dok je u sezoni 2021./22. odigrao njih čak osam. S druge strane, konkurenti su igrali puno manje. Hajduk je u dvije od zadnje tri sezone odigrao samo jedan europski dvomeč, a najdalje je stigao prošle sezone kad je odigrao četiri utakmice.

Osijek je u istom periodu dvaput odigrao četiri utakmice i jednom dvije, dok je Rijeka u tom pogledu daleko najiskusnija od konkurencije te je dvaput odigrala tri pretkola, a u jednoj sezoni je odigrala samo jedno.

Fenomen gubitka bodova se potvrdio i u Dinamovom slučaju. Na otvaranju prošle sezone je izgubio na Maksimiru prije Hajduka, a na istom stadionu je odigrao i susret bez golova protiv Gorice. Dvije sezone prije toga dogodio mu se sličan start kada je najprije na Maksimiru izgubio od Slaven Belupa, a onda je i remizirao s Rijekom.

Što će se dogoditi ove sezone?

Ove sezone će se Dinamo prvi put naći u onoj ulozi u kojoj je, u pravilu, bila njegova konkurencija svih proteklih godina. Moći će se koncentrirati na dvoboje u domaćem prvenstvu, pripremu i odmor za iste, a čak je i psihološki pritisak nešto manji s obzirom na to da zna da ima garantiranu grupnu fazu Europa lige.

No, zato Dinamo u prvih pet kola ima naizgled tri lagane utakmice kod kuće, ali i dva gostujuća derbija, kod Osijeka i Rijeke. Hajduk će u istom periodu protiv vodeće četvorke igrati samo s Osijekom kod kuće, dok će Rijeka i Osijek igrati i međusobnu.

Tako je ždrijeb u ključnom dijelu sezone imao najviše milosti prema splitskom klubu, dok je Osijek prošao daleko najteže. Dinamo je često isticao svoju uspješnost u Europi kao razlog za nešto lošije igre u HNL-u. Sada više nema taj alibi, barem u prvoj četvrtini prvenstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.