Džeko postaje žrtva posebnog pravila u Turskoj? Mourinho uskoro mora odlučiti

Foto: EPA

TURSKI nogometni savez promijenio je pravilo o broju stranaca u svojoj prvoj ligi. U ponedjeljak je dogovoreno da članovi Super Lige mogu imati 14 registriranih stranaca u A momčadi (umjesto dosadašnjih 12), a 12 ih može participirati u zapisniku za utakmicu, od čega osam u prvom sastavu.

U Turskoj se svi igrači bez turske putovnice vode kao stranci, što znači da mnoge momčadi često imaju problema koga uvrstiti na popis od 28 registriranih igrača za sezonu. U većini europskih liga igračima je veliki adut EU putovnica pa ih se s njom ne svrstava pod strance, kao što je slučaj u Hrvatskoj. Ipak, u Turskoj takva putovnica ne igra nikakvu ulogu.

Fenerbahče trenutno ima 17 stranaca u rosteru

Ovo je posebno zanimljivo u kontekstu viceprvaka Fenerbahčea, čiji su članovi Dominik Livaković i Edin Džeko. Livaković je neprikosnoveni član udarnih 11 Josea Mourinha, no kapetan Džeko bi mogao izgubiti mjesto u sastavu nakon dolaska Sevillinog napadača Youssef En-Nesyrija, kojeg bi Fenerbahče trebao platiti oko 20 milijuna eura.

On također zauzima mjesto stranca i njegovim dolaskom Fener trenutno ima 17 stranaca u rosteru. Međutim, neki igrači su već otpisani. Riječ je o Brazilcu Luanu Peresu, Egipćaninu Omaru Fayedu, Portugalcu Miguelu Crespu i Slovencu Mihi Zajcu. Vrlo je izvjesno da spomenuti igrači neće biti članovi Fenerbahčea u nastavku sezonu.

Hajduk se nada Džeki

Čak i ako ostanu u klubu, Mourinho ih vrlo vjerojatno neće registrirati. S tog popisa moraju otpasti najmanje trojica kako bi Fener zadovoljio pravilo i ispoštovao brojku od 14 stranaca u momčadi. Nije poznato hoće li Mourinho posegnuti za još kojim strancem u prijelaznom roku.

U tom slučaju klub bi se mogao odreći Džeke ili Engleza Ryana Kenta, koji ne figurira kao ključna karika u Portugalčevim zamislima. Svi ostali stranci važni su članovi ili prvotimci Fenerbahčea. U Hajduku se i dalje nadaju kako će Fenerbahče raskinuti ugovor s Džekom. Time bi splitskom klubu dovođenje BiH centarfora bilo znatno olakšano.

Popis stranaca u Fenerbahčeu:

Dominik Livaković (29), vratar, Hrvatska

Alexander Djiku (29), stoper, Gana 
Rodrigo Becao (28), stoper, Brazil

Luan Peres (30), stoper, Brazil 
Omar Fayed (21), stoper, Egipat 
Jayden Oosterwolde (23), lijevi bek, Nizozemska
Bright Osayi-Samuel (26), desni bek, Nigerija

Rade Krunić (30), vezni, Bosna i Hercegovina
Fred (31), vezni, Brazil
Miguel Crespo (27), vezni, Portugal 
Miha Zajc (30), vezni, Slovenija 
Sebastian Szymanski (25), vezni, Poljska

Allan Saint-Maximin (27), krilo, Francuska
Dušan Tadić (35), ofenzivni vezni, Srbija
Ryan Kent (27), krilo, Engleska
Youssef En-Nesyri (27), napadač, Maroko
Edin Džeko (38), napadač, Bosna i Hercegovina

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.