Francuskoj atletičarki zbog hidžaba zabranjeno biti na otvaranju Olimpijskih igara

Screenshot: YouTube

FRANCUSKA atletičarka Sounkamba Sylla (26) na društvenim mrežama objavila je da joj je zabranjen pristup ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u petak jer nosi hidžab. "Odabrani ste za Olimpijske igre koje se organiziraju u vašoj zemlji, ali ne možete sudjelovati na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu", napisala je 26-godišnja atletičarka. Podsjetimo, hidžab je marama kojom neke žene islamske vjeroispovijesti pokrivaju kosu.

Francuski olimpijski odbor objavio je kako se s njom radi na pronalaženju rješenja, a čak je kontaktirana i tvrtka koja odijeva francuske sportaše. Predsjednik Francuskog olimpijskog odbora David Lappartient istaknuo je da su francuske olimpijke vezane sekularnim načelima koja se primjenjuju na radnike u javnom sektoru u Francuskoj, što uključuje zabranu nošenja hidžaba.

"To možda ponekad nije razumljivo u drugim zemljama u svijetu, ali to je dio naše DNA ovdje u Francuskoj. Ne sumnjam da se rješenje može pronaći. Nadamo se da će svi moći sudjelovati u ceremoniji otvaranja", rekao je Lappartient prenose francuski mediji.

Francuska ministrica rekla da nijedna žena u delegaciji njezine zemlje neće nositi maramu tijekom Igara

Francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera prvobitno je najavila zabranu u rujnu prošle godine, a nekoliko dana kasnije, kada je bila gošća francuske političke emisije Dimanche en Politique, potvrdila je da nijedna žena u delegaciji njezine zemlje neće nositi maramu tijekom Olimpijskih igara u Parizu.

Syllin post izazvao je potporu njezinih kolega sportaša, uključujući članove francuskog olimpijskog tima, koji su izrazili ogorčenje. Skakačica s motkom Marie-Julie Bonnin napisala je "ne mogu vjerovati" na Syllinu objavu, a kolega u štafeti Muhammad Abdallah Kounta dodao je: "Sloboda, jednakost, bratstvo, kako kažu. Molimo, podijelite ovo. Ovo nije normalno."

Sylla će na Olimpijskim igrama nastupiti na 400 metara te u mješovitoj štafeti, a dosad je s crnom maramom na glavi nastupila na Svjetskim prvenstvima 2022. i 2023.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.