Jakirović više nema nikakav alibi. Fali mu jedna karika za savršenu momčad

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

OSTALO je tjedan dana do otvaranja nove sezone SuperSport HNL-a. Aktualni prvak Dinamo u prvom kolu prvenstva na Maksimiru dočekuje Istru, a svoj prvi i zadnji kvalifikacijski ogled odigrat će tek krajem kolovoza, kada će igrati play-off rundu Lige prvaka. Zahvaljujući svom koeficijentu i tome što mu se poklopilo nekoliko rezultata u drugim europskim ligama, ima zagarantiranu barem grupnu fazu Europa lige.

Dinamo je dosad već bio prilično aktivan u prijelaznom roku. U obranu je doveo marokanskog stopera Sammyja Mmaeeja i španjolskog stopera Raula Torrentea. U klub se vratio i Marko Pjaca, a na golmansku poziciju dovedeni su Ivan Filipović i Nikola Čavlina, koji je odmah proslijeđen na posudbu u Osijek. U međuvremenu se klub riješio nekolicine igrača čiji su ugovori bili previsoki u odnosu na status u momčadi.

Krajem prošle sezone sportski direktor Marko Marić predstavio je Upravi plan za ovaj prijelazni rok, a u njemu je, između ostalog, stajalo i da će Dinamo dovesti dva igrača u svakoj liniji. Čini se kako klub donekle ide u tom smjeru jer su sve glasnija nagađanja o dolasku Marca Pašalića ili Kolumbijca Juana Cordobe, koji konkuriraju za istu poziciju, desno krilo.

Čini se da je to trenutno prioritet na Maksimiru jer se dosadašnjem prvom izboru Dariju Špikiću ne vjeruje da može dati sve ono što se od njega traži, dok se ugovor Takura Kaneka nije otkupio. No, Dinamo u drugom dijelu terena ima puno očitiji problem i pojačanje u tom dijelu je jedino što ga dijeli od visoke ocjene za ovaj prijelazni rok.

Klub dugo nije imao ovako široku obranu

Dinamo već sad ima na većini pozicija u momčadi širinu. I prošle sezone smo usred najvećih drama pisali kako ima najbolju ekipu. U međuvremenu nije izgubio nijednu ključnu kariku, a doveo je nekoliko igrača koji bi mogli imati ozbiljnu ulogu. Naravno, stvari će izgledati sasvim drugačije ako ode netko od nositelja igre.

Kadar ima najviše dubine u obrani. Ivan Nevistić je konačno odradio punu sezonu i nije upitno da je klupska jedinica, a očekuje se da bi kroz sezonu ili dvije Čavlina mogao biti konkurentan. Na stoperu Dinamo trenutno ima barem pet opcija.

Osim novih Torrentea i Mmaeeja, tu su otprije i Maxime Bernauer, Kevin Theophile-Catherine i Dino Perić. S obzirom na to da tu poziciju mogu pokriti i Mauro Perković i Stefan Ristovski, izgledno je da će barem jedan od nabrojenih igrača imati manjak minuta ako klub ne pogodi značajan broj ozljeda.

Na bekovima, tradicionalno najtanjoj poziciji, situacija je vrlo dobra. Ristovski je godinama bio neprikosnoven na desnom beku, ali Ronael Pierre-Gabriel je prošle sezone pokazao da je u ovom trenutku moćniji, a tu je i dalje Sadegh Moharrami.

Na suprotnoj strani će i Pierre-Gabriel imati određene minute, kao i Perković, ali se Takuya Ogiwara pokazao kao sasvim dobro rješenje. Ukratko, Dinamova obrana je bogata, ima barem po dvije opcije na svakoj poziciji, i to igrače različitih profila.

Dobra situacija u napadu

Očekuje se da će Dinamo ući u sezonu u formaciji sa samo jednom devetkom. Tu je već godinama neprikosnoven Bruno Petković, koji je vođa ne samo ove momčadi nego i generacije. Sandro Kulenović ije prošle sezone u ograničenom broju minuta dokazao da ima ulogu u ekipi.

Štoviše, kad je Dinamo igrao s dva napadača, on je povukaomomčad u nekim od najkritičnijih trenutaka prvenstva. Slična je priča i za Frana Brodića, no on je otišao iz kluba. Dinamo će možda promovirati nekog od mlađih napadača, ali vjerojatniji je dolazak još jednog napadača.

Ne treba zaboraviti ni Mahira Emrelija, koji je lani u 614 minuta imao četiri gola i tri asistencije, odnosno sudjelovao je u kreiranju gola svakih 87 minuta. No, on nije u ozbiljnijim planovima trenera.

Grafika: Sofascore

Na krilnim pozicijama Dinamo, osim Pjace i Špikića, ima i Arbera Hoxhu, a očekuje se da će za te pozicije konkurirati i Luka Stojković, ali i Lukas Kačavenda ako Dinamo otkupi njegov ugovor od Lokomotive.

Većina ovih igrača bolja je na lijevoj strani napada nego na desnoj, ali mogu sasvim pristojno pokriti i desno krilo bez većih problema s adaptacijom. Dolazak još jednog igrača na tu poziciju značio bi i da je napadačka linija maksimalno popunjena.

Problem je u veznoj liniji

No, problem nastaje u veznoj liniji. Doduše, dolaskom jednog desnog krila bi se za igrače poput Stojkovića otvorila šansa da češće igraju u sredini terena, ali to ne bi riješilo to pitanje u potpunosti.

Josip Mišić je ključan igrač i korektor svih ispred sebe, Martin Baturina je neupitna desetka, a Petar Sučić energično iznenađenje sezone koje je vrlo brzo napredovalo. Oni čine i udarnu trojku u sredini terena, ali upitno je može li ih ostatak kvalitetno zamijeniti.

Arijan Ademi od povratka iz Kine nije ni blizu svoje stare razine i hrabro je očekivati da može igrati puno minuta u teškom tempu od dvije utakmice tjedno. Marko Rog je klasa, ali njegovo zdravlje je uvijek veliki upitnik. Osim toga, on je zasad tu samo do zime, kada se vraća u Cagliari.

 

Luka Vrbančić je vrhunski talent i Dinamo mu mora dati razvojne minute, ali je upitno može li već danas uskočiti u važniju ulogu, posebno u onim utakmicama koje nose najviše rizika. Na pripremama je zablistao mladi Branko Pavić, a veliko pojačanje bi u tom dijelu terena mogao biti Kačavenda koji je profilno najmoderniji Dinamov igrač.

Sergej Jakirović je više puta rekao kako mu trebaju jedne pripreme i jedan pravi prijelazni rok da bi proveo svoje ideje. Sad je dobio i jedno i drugo, i to duplo, i više nema alibija za dosadni i nemoćni Dinamo koji se provlačio veći dio prošlog prvenstva.

Na sve ovo treba nadodati i mlade talente poput Noe Mikića, Branka Pavića, Patrika Horvata, Mislava Ćutuka i drugih koji bi mogli dobiti više razvojnih minuta ako će momčad izgledati stabilnije nego prošle jeseni.

Ima sjajnu i bogatu momčad, ali fali još barem jedna karika. Plavima treba još jedna motorična šestica ili osmica koja bi mogla iznijeti teret u sredini terena u oba smjera. I bez nje ima daleko najširi roster u Hrvatskoj, ali lani smo vidjeli da je to nekad jedva dovoljno. Samim time, nijedan transfer neće vrijediti ako momčad ne razvije mehanizme u igri, bude kompaktna i stilski se definira.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.