Kanadski skandal na Olimpijskim igrama. Izbornica se povukla nakon špijuniranja

Izbornica Kanade Bev Priestman Foto: EPA

ŽENSKE nogometne reprezentacije Kanade i Novog Zelanda u četvrtak u 17 sati odigrat će prvu utakmicu u sklopu Olimpijskih igara u Parizu. Prije no što je uopće odigran taj susret skupine A, u kojoj se također nalaze Francuska i Kolumbija, zabilježen je skandal. Novozelanđanke su protekli petak i u ponedjeljak trenirale u Saint-Etienneu, gdje će igrati protiv Kanađanki.

Primijećeno je kako je usred treninga iznad igrališta letio dron te se ispostavilo da su njime upravljale osobe iz stručnog stožera kanadske reprezentacije, koje su špijunirale protivnika. Novozelandska reprezentacija je slučaj prijavila Međunarodnom olimpijskom odboru.

Novozelanđani odmah obavijestili policiju

"Članovi našeg tima odmah su incident prijavili policiji. Pritvorena je osoba koja je upravljala dronom, a identificirana je kao članica pomoćnog osoblja ženske kanadske reprezentacije. Kanađani su se ispričali i rekli da istražuju incident.

Olimpijski odbor Novog Zelanda i novozelandski nogomet predani su promicanju poštenja tijekom Olimpijskih igara. Šokirani smo i razočarani ovim incidentom koji se dogodio samo nekoliko dana prije no što će ove dvije reprezentacije međusobno igrati na Olimpijskim igrama", objavio je Olimpijski odbor Novog Zelanda.

Izbornica Kanade se povukla s Igara

Kanadski olimpijski odbor ispričao se za incident te s natjecanja izbacio pomoćnu trenericu Jasmine Mander i analitičara Josepha Lombardija, dok se izbornica Bev Priestman samostalno povukla s Olimpijskih igara.

"U konačnici sam ja odgovorna za ponašanje. Sukladno tome, odlučila sam se dobrovoljno povući. U duhu odgovornosti činim to imajući na umu interese obje ekipe i kako bih osigurala da svi osjećaju kako se podržava sportski duh. U ime cijele ekipe želim se ispričati igračicama i osoblju novozelandskog nogometa i igračicama kanadske reprezentacije. To ne predstavlja vrijednosti za koje se zalažemo", poručila je Priestman.

Kanadski olimpijski odbor najavio je da će stručni stožer kanadskog nogometa morati proći obveznu etičku obuku. Povlačenjem Priestman, Kanađanke će u obranu olimpijskog zlata osvojenog prije četiri godine u Tokiju voditi pomoćni trener Andy Spence. Novozelanđanke su 28. reprezentacija na svijetu.

Kanadska ministrica sporta Carla Qualtrough podržala je sankcije Kanadskog olimpijskog odbora, njihovu ispriku Novom Zelandu te odluku izbornice Priestman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.