UEFA kaznila Hrvatsku zbog rasizma. Navijačima zabranjeno iduće gostovanje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA je jedna od sedam nogometnih reprezentacija koje je UEFA kaznila zbog neprimjerenog ponašanja navijača na Europskom prvenstvu. Hrvatski nogometni savez platit će novčanu kaznu od 50 tisuća eura, a hrvatski navijači neće smjeti ići na sljedeće gostovanje. Radi se o utakmici Lige nacija 5. rujna u Portugalu.

Kažnjene su i Srbija, Rumunjska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Albanija. Austrijanci su dobili najmanju kaznu - 20 tisuća eura i uvjetnu kaznu prodavanja ulaznica za gostovanja, koja će stupiti na snagu u slučaju novog prekršaja navijača. Hrvatski navijači u sve su tri utakmice koje su odigrali u skupini pokazivali diskriminatorno ili rasističko ponašanje, stoji u izvješću.

Tijekom Europskog prvenstva su zemlje bivše Jugoslavije prednjačile po broju prijava. Kosovari, Srbi, Hrvati, Albanci i Slovenci jedni su druge prijavljivali UEFA-i zbog vrijeđanja na tribinama, a sad su svi skupa i kažnjeni.

HNS zbog navijača platio oko 250 tisuća eura kazni

Hrvatski nogometni savez morao je nakon svake utakmice u Njemačkoj na Europskom prvenstvu platiti kaznu. Kažnjen je sa 63.875 eura za bacanje plastičnih čaša te s 24.000 eura za paljenje baklji, odnosno ukupnim iznosom od 87.875 eura na utakmici protiv Španjolske u prvom kolu.

UEFA je kaznila Hrvatski nogometni savez s ukupno 28 tisuća eura zbog paljenja baklji (17.500 eura) i bacanja predmeta (10.500 eura) tijekom utakmice Hrvatska - Albanija koja je odigrana 19. lipnja u Hamburgu. Hrvati i Albanci tad su zajedno skandirali "Ubij Srbina".

Najveću kaznu svom savezu hrvatski su navijači osigurali u utakmici protiv Italije u zadnjem kolu grupne faze - ukupno 105 tisuća eura. HNS je kažnjen zbog bacanja predmeta u teren (45.000 eura), paljenja baklji (30.000 eura) i neprimjerenog ponašanja (30.000 eura). Kad se sve to zbroji, HNS su navijači koštali 250 tisuća eura na proteklom Euru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.