Zašto hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije išla na Olimpijske igre?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

OLIMPIJSKI nogometni turnir za muškarce i žene tradicionalno je počeo prije službenog otvaranja Igara u Parizu, koje će biti u petak, 26. srpnja. Nogometni turnir na Olimpijskim je igrama sporedan i daleko manje praćen nego na ostalim velikim natjecanjima.

Glavni razlog za to je izostanak velikih zvijezda. Na muškom turniru smiju nastupati igrači do 23 godine uz iznimku trojice, koja mogu biti starija od 23. Na ženskom turniru nema dobrih restrikcija. Na turniru za muškarce ima 16 momčadi, ali nema Hrvatske, koja se nije plasirala.

Iz Europe mogu sudjelovati maksimalno četiri reprezentacije ako je jedna od njih domaćin. Za nastup su se tako izborile Francuska (domaćin), Ukrajina, Izrael i Španjolska, i to ulaskom u polufinale Europskog prvenstva za mlađe od 21 godine, koje se igralo prošle godine u Gruziji i Rumunjskoj. 

Hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije bila na Olimpijskim igrama

Hrvatska se natjecala na tom Europskom prvenstvu, no ispala je u skupini u kojoj je bila sa Španjolcima, Ukrajincima i domaćinima Rumunjima. Hrvatska je osvojila samo jedan bod u tri utakmice i zato se nije kvalificirala. Nikad naša U-21 momčad nije ostvarila značajan rezultat na Europskom prvenstvu te zato nikad u povijesti nismo imali nogometnu reprezentaciju na Olimpijskim igrama.

Zanimljivo, to je Europsko prvenstvo osvojila Engleska, no Englezi se ne mogu samostalno natjecati na Olimpijskim igrama, već kao Velika Britanija, koja uključuje Sjevernu Irsku, Škotsku i Wales. Ta se četiri nogometna saveza ne mogu usuglasiti pa tako ni posložiti i poslati momčad Velike Britanije za Olimpijske igre.

Na prošla dva olimpijska turnira gledali smo dominaciju Brazilaca, koji su vodili neke od svojih najvećih zvijezda da osvoje zlatne medalje. Neymar, Gabriel Jesus i Marquinhos igrali su 2016. godine, a Bruno Guimaraes, Gabriel Martinelli i Richarlison 2021. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.