13 ruskih rudara ostalo zarobljeno 125 metara pod zemljom. Proglašeni su mrtvima

Foto: Profimedia

Vlasti na Dalekom istoku Rusije prekinule su jučer dvotjednu akciju spašavanja 13 radnika zarobljenih duboko pod zemljom u urušenom rudniku zlata i proglasile ih mrtvima. Rudari su ostali zarobljeni 18. ožujka na dubini od oko 125 metara kada se dio rudnika urušio u okrugu Zejsk u Amurskoj oblasti, oko 5000 kilometara istočno od Moskve.

Oko 200 spasilaca koristilo je snažne pumpe kako bi pokušalo ispumpati vodu koja je poplavila rudnik, što je predstavljalo izazov za operaciju spašavanja. Regionalne vlasti i vlasnik rudnika objavili su jučer da prekidaju napore, istaknuvši da je rudnik i dalje poplavljen te da bi se više njegovih dijelova moglo urušiti i ugroziti pripadnike hitnih službi. 

Jučer se dogodila nova nesreća

Tvrtka koja upravlja rudnikom, jedna od najvećih u Rusiji, najavila je da će platiti odštetu obiteljima žrtava. Dužnosnici nisu rekli što je uzrok nesreće. Većina rudarskih nesreća u prošlosti bila je posljedica kršenja sigurnosnih pravila, piše Associated Press.

Inače, jučer je jedan radnik poginuo u eksploziji koja je izazvala urušavanje stijene u rudniku željeza u središnjoj ruskoj regiji Sverdlovsk, izvijestile su novinske agencije pozivajući se na regionalno ministarstvo zdravstva. 

U izvješćima se navodi da je eksplozija bila planirana i da se dogodila oko 338 metara ispod zemlje. Pet rudara ostalo je zarobljeno nakon eksplozije. Troje od onih koji su izvučeni na površinu hospitalizirano je u teškom stanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.