Slijedimo europski trend: I Hrvatska dobila Piratsku stranku koja se bori za slobodu interneta

I HRVATSKA je dobila svoju Piratsku stranku! Ministarstvo uprave im je, kako su izvijestili na svojim stranicama, dalo "zeleno svjetlo" za proces registracije, a tijekom proteklog vikenda su sudjelovali i u međunarodnoj konferenciji Piratskih stranaka, održanoj u Pragu.

Delegacija Piratske stranke u sastavu Marijan Ferić, Jurica Lovaković, Maša Utković, Dario Vidović, Ivan Voras te Luka Žuženić u Pragu je sudjelovala na skupu međunarodne krovne organizacija Piratskih stranaka (Pirate Parties International) na kojoj je za njih najvažniji korak bio učlanjenje u PPI. Učlanjenje je prošlo bez problema i hrvatska Piratska stranka je sada punopravni član PPI-a.

"Piratska stranka podržava poštivanje ljudskih prava, širenje demokracije i veće sudjelovanje u donošenju odluka, transparentnost uprave, slobodu obrazovanja, reformu sustava copyrighta (autorskih prava) i patenata, otvoreno širenje znanja i slobodu informacija, privatnost osobnih podataka i komunikacije na Internetu", pojašnjavaju svoje djelovanje i poručuju: "Pridružite nam se na prosvjedu protiv ACTA-e! Informirajte se zašto je ACTA loša za vaša prava".

U Pragu dogovoren pohod na Europarlament

Na spomenutom skupu PPI u Pragu, Piratske stranke iz cijele Europe dogovorile su se da pokrenu zajedničku kampanju kako bi pokušali formirati grupu u Europarlamentu nakon izbora 2014. godine: "Praška konferencija je prvi korak prema zajedničkoj kampanji za izbore za Europski parlament 2014. godine. Ključne teme za piratske stranke su transparentnost, otvorena država i bolja komunikacija sa građanima".

Piratske stranke su posljednjih mjeseci sve popularnije u europskim državama, posebno u Austriji i Njemačkoj, gdje je prema posljednjem istraživanju Piratska stranka treća stranka u zemlji.


Sve je počelo u Švedskoj


Prva Piratska stranka, Piratpartiet, osnovana je 2006. godine u Švedskoj. Ubrzo su istoimene stranke osnovane i u Austriji, Njemačkoj te brojnim drugim zemljama. Danas Piratske stranke djeluju u više od 30 zemalja svijeta. Temeljni cilj im je borba za slobodu Interneta i nesmetanog dijeljenja sadržaja.

Nedavno je osnivač švedske Piratske stranke Rickard Falkvinge kazao kako borba protiv kontrole na internetu nije samo borba za očuvanja slobode govora već i za budućnost svijeta: "To je izbor između Big Brothera i demokracije koju još nikada nismo vidjeli. Ključno pitanje je tko kontrolira internet? Želim da to budu građani. Postoje i ljudi iz raznih industrija te ćemo njihovom pobjedom dobiti `Big Brother društvo`.

SOPA, PIPA, ACTA i najnovija CISPA, kontroverzni su zakoni zahvaljujući kojima bi sloboda interneta postala stvar prošlosti. "Internet je najbolji izjednačivač koji je čovječanstvo ikada izmislilo te nije nešto čega smo se spremni odreći. Europska komisija je rekla da to nije veliki problem. Svi će biti slobodni čuvati i dijeliti sadržaj koje dopuste vlade. I to nije stvar koju bi trebali reći, nego bi trebali reći `još uvijek imate slobodu govora`, a ne slobodu govora onoga što vam mi dopustimo", kazao je Falkvinge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.