Brazil se ispričao Japancima zbog svojih postupaka nakon Drugog svjetskog rata

Screenshot: YouTube

Brazilska vlada ispričala se za kršenja ljudskih prava tijekom progona i zatvaranja japanskih imigranata u godinama nakon Drugog svjetskog rata.

"Želim se ispričati u ime brazilske države za progon koji su pretrpjeli vaši preci, za sva barbarstva, zvjerstva, okrutnosti, mučenja, predrasude, neznanje, ksenofobiju i rasizam", rekla je Enea de Stutz e Almeida, predsjednica Komisije za amnestiju. 

Komisija zapravo predstavlja savjetodavni odbor brazilskog Ministarstva za ljudska prava koji analizira zahtjeve za amnestiju i odštetu žrtvama političkog progona u zemlji. Komisija je odobrila molbu za isprikom na sjednici u Brasiliji kojoj su prisustvovali članovi brazilske vlade i istaknuti članovi japanske zajednice. 

Brazil se 1942. pridružio saveznicima

Zastave obiju zemalja bile su istaknute na stolu za kojim su sjedili govornici. U izvješću Komisije za amnestiju priznaje se da su 172 imigranta poslana u koncentracijski logor na obali Sao Paula, gdje su zlostavljana i mučena od 1946. do 1948. godine.

"Dokumenti neosporno pokazuju politički progon te opravdava proglašenje političke amnestije za japansku zajednicu i njihove potomke", navela je izvjestiteljica Komisije Vanda Davi Fernandes de Oliveira.

Udruga Okinawa Kenjin iz Brazila podnijela je još 2015. zahtjev za odštetom, navevši da su već nakon izbijanja Drugog svjetskog rata pripadnici japanske zajednice bili maltretirani i diskriminirani, prenosi Associated Press.

Brazil se pridružio saveznicima 1942. i prekinuo diplomatske odnose s Japanom, nakon čega je brazilska vlada konfiscirala imovinu u vlasništvu Japanaca, a imigrantima nije bilo dopušteno okupljanje niti javno govorenje japanskog jezika.

Brazil dom najveće japanske zajednice izvan Japana

Mario Jun Okuhara, koji je dokumentirao progon i podržao tužbu, upozorio je da su njegovi preci bili zatvarani, mučeni i optuživani da su špijuni i saboteri.

"Oni nisu bili u ratu. Borili su se za preživljavanje, tražili mjesto pod suncem i školovali svoju djecu rođenu u Brazilu. Japanski imigranti ne bi trebali biti odgovorni za pogreške svoje vlade tijekom rata. Bili su to civili koji su radili u poljoprivredi i drugim sektorima, potpuno integrirani u brazilsko društvo", ispričao je Okuhara. 

Brazil je dom najveće japanske zajednice izvan Japana, s preko 2.7 milijuna japanskih državljana i njihovih potomaka. Prvi brodovi iz te azijske zemlje stigli su u Brazil 1908., a doseljavanje je doseglo vrhunac između Prvog i Drugog svjetskog rata.

Okuhara je rekao da isprika predstavlja trenutak u kojem se odaje počast precima i donosi malo emocionalne utjehe japanskoj zajednici. "Ne možemo izbrisati zločine počinjene nad našim roditeljima i djedovima i bakama, ali možemo naučiti iz ovih tužnih epizoda i spriječiti da se ponove bilo kome, bez obzira na njegovo porijeklo ili etničku pripadnost", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.