Deutsche Bahn gasi 30.000 radnih mjesta

Foto: EPA

Njemačka željeznička tvrtka Deutsche Bahn izvijestila je o znatno većem gubitku u prvoj polovici godine i najavila da će u idućih pet godina ugasiti oko 30 tisuća radnih mjesta. Od siječnja do lipnja Deutsche Bahn poslovao je s neto gubitkom od 1.2 milijarde eura, više nego trostruko većim nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod mu se smanjio za tri posto, na 22.3 milijarde eura. Kompanija je i prošlu godinu zaključila u minusu, od 2.4 milijarde eura, otprilike deset puta većem nego u 2022., istaknuvši ulaganja u modernizaciju pruga, visoke troškove energije, zaduživanja i štrajkove.

Ulaganja i problemi sa štrajkovima

Ulaganja su u prvih šest mjeseci dosegnula 7.3 milijarde eura i bila su viša za 18 posto nego lani. Njemački logistički div ulaže u infrastrukturu uz podršku vlade, a među utezima poslovanju uprava ističe i štrajkove i probleme s održavanjem. Vlada je grupi već isplatila tri milijarde eura, pa je neto financijski dug na kraju lipnja bio manji za milijardu eura nego lani, napominju.

Svi dijelovi poslovanja Deutsche Bahna moraju ponovo poslovati u plusu, naglasio je glavni financijski direktor Levin Holle. "Da bismo to postigli, moramo značajno poboljšati troškovnu efikasnost", dodao je Holle i rekao da im je "cilj smanjiti broj stalno zaposlenih u idućih pet godina za oko 30 tisuća".

"U budućnosti moramo pružati više željezničkih usluga s manje ljudi"

Planirani broj otkaza otprilike odgovara "prirodnoj fluktuaciji" radnika tijekom razdoblja od dvije godine, ustvrdio je Holle i dodao da će samo u ovoj godini ugasiti 1500 administrativnih radnih mjesta.

"U budućnosti moramo pružati više željezničkih usluga s manje ljudi", zaključio je financijski direktor Deutsche Bahna, dodavši da će im u administrativnim "procesima" pomoći digitalizacija i automatizacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.