Ekološka katastrofa u Istri: U čišćenje Raškog zaljeva uključila se riječka Lučka uprava

Foto, Video: Pixsell/Goran Kovačić

U RAŠKOM zaljevu je danas nastavljeno čišćenje zaljeva i plaža nakon ekološkog incidenta u kojem je u petak isteklo gorivo iz teretnog broda, a u Općini Raša sutra će se održati sastanak lokalnih vlasti s pomoćnikom ministra mora Sinišom Orlićem i predstavnicima Lučke uprave Rijeka, koja će donacijom pomoći u čišćenju. 

>> Istarski župan: Istra je turistička regija, ne želimo tu ekološke incidente

>> Iscurilo između 5 i 15 tona goriva, onečišćen je cijeli Raški zaljev u kojem je uzgajalište školjaka

Djelatnici riječke Dezinsekcije i volonteri danas su ručno čistili obalu, plažu i kamenje, a počelo je i čišćenje čamaca iz luke u Trgetu. Čamci su izvađeni iz mora i odvoze se u obližnju tvornicu vapna na Most Raši na kemijsko čišćenje. 

Danas se čistila i plaža

Danas su se čistile i plaže na zapadnom dijelu zaljeva uz pomoć članova DVD-a Marčana, i to plaže u Općini Marčana - Pedrola, Sveti Mikula, uvala Luka te Kalavojna. U čišćenju su pomagali i brojni volonteri, a akcija se nastavlja i sutra i potrajat će barem još desetak dana.

Još uvijek nisu poznati rezultati izvida koje policija i Lučka kapetanija Pula provode nad brodom Fidelity koji plovi pod libanskom zastavom, a iz kojeg je u petak istekla za sada još neutvrđena količina goriva, iako se neslužbeno govori o čak 3800 tona teškog goriva. Rezultati bi mogli biti poznati sutra. Također, još uvijek se ne zna nalaz veterinarske inspekcije vezan za okolne uzgajivače školjaka. Oni za sada ne smiju stavljati dagnje u promet, sve dok se ne utvrdi je li onečišćenje došlo i do njih.

Nastavljen inspekcijski nadzor broda koji je onečistio more

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas su nastavili obavljati inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za koji je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Brod je i dalje na lučkome vezu, gdje će boraviti do okončanja inspekcijskog nadzora i očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.

Od danas pa do subote za sav je promet zbog čišćenja zatvorena lokalna cesta od luke Bršica do Trgeta, a i dalje je na snazi zabrana kupanja u Trgetu. Promet Raškim zaljevom od danas je privremeno otvoren, odnosno zaljev mogu napustiti samo one brodice koje su očišćene.

Sutra će se u Općini Raša održati sastanak pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture za sigurnost plovidbe na Siniše Orlića, predstavnika Lučke uprave Rijeka, pod čijom je ingerencijom luka Bršica, ravnatelja Denisa Vukorepe i predsjednika Upravnog vijeća Bojana Hlače. Nakon sastanka obići će onečišćena područja u Raškom zaljevu. 

Iz Ministarstva najavljuju da će tijekom obilaska biti govora i o donaciji sredstava koje će Lučka uprava Rijeka izdvojiti za pomoć onečišćenim područjima, a kao rezultat dogovora i na poticaj ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.