Grlić Radman: Hrvati u BiH nisu zadovoljni time što im Bošnjaci biraju predstavnike

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je danas kako se mora zaustaviti preglasavanje Hrvata u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, nazivajući takvu praksu protivnom Daytonskom sporazumu i ustavu te zemlje. 

"Iz Izbornog zakona treba eliminirati sve one oblike koji diskriminiraju ovaj najmalobrojniji narod u izbornom procesu", rekao je Grlić Radman u intervjuu emitiranome u Dnevniku Radio televizije HercegBosne iz Mostara na upit što očekuje od izborne reforme u toj zemlji. Dodao je da bosanskohercegovački Hrvati nisu zadovoljni što im Bošnjaci majorizacijom nameću i biraju političke predstavnike.

"To nije ni u duhu ni u slovu dejtonsko-pariškog sporazuma"

"To nije ni u duhu ni u slovu dejtonsko-pariškog sporazuma, a ni u ustavu BiH. To se treba mijenjati", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova. 

Vodeći hrvatski političar u BiH, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će nakon lokalnih izbora, koji se u BiH trebaju održati početkom listopada, nastaviti inzistirati na izbornoj reformi koja bi dovela do prestanka preglasavanja Hrvata na izborima u Predsjedništvo BiH i domovima naroda entiteta Federacije BiH i državnog Doma naroda. 

Problem s izbornim reformama

U četiri navrata dosad glasovima brojnijih Bošnjaka za hrvatskoga člana državnoga vrha biran je Željko Komšić, s kojim službeni predstavnici Zagreba i Hrvata u BiH nemaju komunikaciju. 

U više navrata domaći političari pokušali su postići dogovor o izbornim reformama kojim bi se provela presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, kojom se inzistira na osiguranju biranja legitimnih političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda u BiH. 

S druge pak strane, u više presuda Europski sud za ljudska prava je upozorio kako predstavnicima manjina i ostalih građana u BiH treba osigurati mogućnost da se kandidiraju i budu birani na najviše pozicije u državi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.