Kakva je sezona? "Ima 23.000 kreveta više. Isti kolač dijeli puno više ljudi"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema prvim pokazateljima, bilježi se blagi pad prometa u ugostiteljstvu, no turisti su ove godine stigli ranije, a ako se sezona produlji i na jesen - rezultati bi mogli biti na razini prošlogodišnjih. Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, rekla je za Studio 4 kako sezona prolazi u skladu s očekivanjima.

"Europsko prvenstvo bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na razini države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije par dana u Splitu, u skladu su sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego sad, u špici turističke godine. 

Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na bjesomučne količine posla u srpnju i kolovozu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i zadnjem dijelu godine, a da se rastereti špica sezone", kazala je Tabak.

Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine bilježi rast od 6 posto u količini izdanih računa te 17 posto u financijskom prometu.

"Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju navečer za večere. Unazad 5-10 godina znali bismo imati tri rotacije večera i to ustvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto.

Što se financijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet ovisi o tipu objekata. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekata istu sudbinu", otkrila je Tabak.

Gosti manje troše, ali očekuju veću kvalitetu i bolju uslugu

Joso Smolić, potpredsjednik HOK-a i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kazao je kako gosti zbog krize manje troše. Naglašava da je to bilo očekivano. Ti isti gosti očekuju veću kvalitetu i bolju usluga. "Na tome moramo raditi da bismo održali dolazak gostiju i za sljedeće godine, kad budu imali veću potrošnju", kaže.

"Svi pokazatelji govore da smo na razini prošle godine, znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovici srpnja, tako je i ove godine. U Republici Hrvatskoj imamo povećanje dolaska noćenja, nešto manje dolaska, a noćenja oko 1%. Mislim da smo na dobrom putu", rekao je Smolić.

Ističe kako se pad, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smještaj

"To je bilo očekivano s obzirom na to da imamo 23.000 kreveta više u ovoj godini u odnosu na prošlu. Isti je kolač, a dijeli ga puno više njih i normalno je da ne možemo svi isto dobiti", poručio je.

Tabak je rekla kako podaci s terena pokazuju kako bolje prolaze ugostiteljski objekti koji nude jednostavna jela poput roštilja, pizze i tjestenine nego objekti koji nude tradicionalnu dalmatinsku hranu i ribu.

"Restorani koji nude autohtonu kuhinju i malo bolji nivo usluge bilježe pad, ali u ugostiteljstvu bilježimo porast broja stolica, otvaraju se novi objekti i možda i nije loše da, ako imate rotaciju, ona bude kvalitetna. Sad imamo priliku da ta kvaliteta bude jednaka tijekom cijele godine i to je ono na čemu moramo raditi i ustrajati", poručila je Tabak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.