Moldavac na A1 ubio troje u nesreći dok je švercao migrante. Objavljeni detalji

Foto: PIXSELL/Kristina Stedul Fabac

DORH je objavio detalje velike tragedije koja se dogodila 6. siječnja na autocesti A1 nedaleko od tunela Sveti Marko. 

Protiv 31-godišnjeg Moldavca podignuta je optužnica još 10. lipnja, ali ju je DORH sada objavio. 

Terete ga da je kriv za smrt tri osobe, bračnog para iz Rijeke te 16-godišnjeg Egipćanina. U nesreći je i šest osoba teško ozlijeđeno. Riječ je mahom o migrantima mlađe životne dobi. 

Moldavac je oko 23 sati na području Rakovice u Mitsubishi Payero mađarskih tablica smjestio 11 stranih državljana (10 Egipćanina i jednog Sirijca), iako je znao da su prethodno svi ušli u Hrvatsku mimo granične kontrole.

DORH-ovo priopćenje prenosimo u nastavku:

"Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je 10. lipnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv državljanina Moldavije (1993.) zbog počinjena dva kaznena djela, i to kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 4. u vezi stavka 1. KZ/11, sve uz primjenu članka 51. KZ/11", navode iz DORH-a.

11 migranata smjestio u auto koji je registriran za vozača i četiri putnika

"Okrivljenom 31-godišnjaku se stavlja na teret da je 5. siječnja 2024., oko 22:55 sati, na području općine Rakovica, postupio u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prevoženjem stranih državljana za unaprijed dogovoreni točno neutvrđeni novčani iznos.

Tereti ga se da je u dogovoru s nepoznatom osobom od koje je dobio upute o točnoj lokaciji preuzimanja stranih državljana, u osobni automobil marke Mitsubishi Payero, mađarskih nacionalnih oznaka, koji je registriran za vozača i četiri putnika, smjestio jedanaest stranih državljana (deset državljana Egipta, jedan državljanin Sirije) iako je znao da su prethodno ušli nezakonito, mimo granične kontrole, u Republiku Hrvatsku.

Tereti ga se da je pet osoba smjestio u prtljažni dio vozila koji nije namijenjen za prijevoz putnika, a pet osoba na stražnje sjedalo i jednu osobu na mjesto suvozača, svjestan kako uslijed preopterećenja vozila i neadekvatnog smještaja dovodi u opasnost njihovo zdravlje i život te da prijevoz dvostruko većeg broja osoba od dozvoljenog nije human", navodi tužiteljstvo.

Na A1 se uključio u Ogulinu i krenuo prema Zagrebu

"Okrivljenika se tereti da se potom uključio na autocestu A1 (naplatna postaja Ogulin) i vozio ih dalje u smjeru Zagreba pa je 6. siječnja 2024., oko 01:40 sati upravljao osobnim automobilom desnom voznom trakom autoceste A1 iz smjera Ogulina prema Zagrebu te se na području općine Netretić (oznaka za 47,900 kilometara autoceste); protivno odredbama članka 46. stavak 1. u vezi članka 142. stavak 1., članka 54. stavak 1. točka 1. u vezi stavka 3., članka 51. stavak 1. i članka 158. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama; propustio kretati sredinom desne vozne trake autoceste i brzinu kretanja prilagoditi noćnim uvjetima vožnje, nadolazećem zavoju i opterećenosti vozila putnicima, svjestan i pristajući da takvom vožnjom ugrozi sigurnost putnika u vozilu, kao i drugih sudionika u prometu", piše tužiteljstvo u priopćenju.

Udario u zaštitnu ogradu

"Tereti ga se da je ušao vozilom u blagi desni zavoj brzinom koja je za najmanje 42 km/h veća od brzine ograničene prometnim znakom (ograničenje brzine je 100 km/h) uslijed čega je vozilom skrenuo u desno na zaustavnu prometnu traku i udario u zaštitnu metalnu ogradu uz jugoistočni rub autoceste.

Tereti ga se da je potom izgubio kontrolu nad upravljačem vozila, nekontrolirano prešao lijevo prema razdjelnom pojasu i udario u dvostranu zaštitnu metalnu ogradu, a zatim prešao preko nje na suprotnu kolničku traku namijenjenu za kretanje vozila iz smjera Zagreba prema Rijeci, gdje je prednjim desnim donjim dijelom vozila udario u prednji više gornji dio osobnog automobila hrvatskih registarskih oznaka, kojim je propisno lijevom voznom prometnom trakom u smjeru Rijeke upravljao 47-godišnji državljanin Hrvatske", piše DORH.

Poginuo bračni par i maloljetni Egipćanin

"U prometnoj nesreći smrtno su stradali 47-godišnji vozač i 46-godišnja hrvatska državljanka, suputnica u osobnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, kao i putnik (tada 16-godišnji državljanin Egipta) iz osobnog automobila marke Mitsubishi, dok je šest putnika iz istog osobnog automobila zadobilo teške tjelesne ozljede (pet državljana Egipta, jedan državljanin Sirije). 

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je u optužnici da se 31-godišnjem okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogao pobjeći i postati nedostupan tijelima kaznenog progona (članak 123. stavak 1. točka 1. ZKP/08)", zaključuje DORH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.