Izrael obećao odmazdu, Netanyahu se hitno vraća kući. "Bliski istok je na rubu"

Foto: EPA

Izraelske zračne snage priopćile su kako su tijekom noći gađale Hezbolahove položaje "duboko unutar libanonskog teritorija". Navedeni udari bili su odgovor na jučerašnji smrtonosni raketni napad na nogometno igralište na Golanskoj visoravni. 

Izrael je okrivio libanonsku militantnu skupinu za napad u Majdal Shamsu u kojem je poginulo 12 osoba, ali Hezbolah je odlučno zanijekao bilo kakvu umiješanost. Rastuće napetosti mogu izazvati sveopći rat između Izraela i Hezbolaha, piše BBC

Dvije neprijateljske strane razmjenjuju vatru još od izbijanja rata između Izraela i Gaze u listopadu. Jučerašnji napad na nogometno igralište predstavlja najsmrtonosniji na izraelskoj sjevernoj granici i oko nje od 7. listopada kada je Hamas napao Izrael.

UN pozvao na maksimalnu suzdržanost

Borbe s Hezbolahom, koje su prije bile sporadične, eskalirale su kada je Hezbolah raketirao izraelske položaje dan nakon upada hamasovaca u Izrael. Iz Hezbolaha tvrde kako napade izvršavaju u znak solidarnosti s Palestincima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odmah nakon jučerašnjeg napada obećao odmazdu protiv Hezbolaha, rekavši da će militanti "platiti visoku cijenu". Nekoliko sati kasnije izraelske zračne snage objavile su da su tijekom noći pogodile "terorističke ciljeve", uključujući "skladišta oružja i terorističku infrastrukturu".

Ujedinjeni narodi oglasili su se priopćenjem u kojem se navodi kako je "maksimalna suzdržanost" od ključne važnosti za sve strane. Spominje se i rizik od šireg sukoba koji bi "povukao cijelu regiju u nevjerojatnu katastrofu".

Glasnogovornik Hezbolaha Mohamad Afif odbacio je odgovornost za jučerašnji napad. Izraelske vlasti kažu da su svi ubijeni bili u dobi između 10 i 20 godina, iako izraelski mediji javljaju da su neki bili i mlađi. Snimke s mjesta događaja pokazivale su gomilu ljudi na nogometnom igralištu i nosila s ranjenicima koja se unose u vozila hitne pomoći.

Pogođeno je selo u kojem žive Druzi

Majdal Shams jedno je od četiri sela na Golanskoj visoravni u kojima živi oko 25.000 pripadnika vjerske i etničke skupine Druza. Riječ je o manjini koja govori arapski jezik. 

Većina Druza živi u sjevernom Izraelu, Libanonu, Jordanu i Siriji. U Izraelu imaju puna prava državljanstva i čine oko 1.5 posto stanovništva. Onima koji žive na Golanu ponuđeno je izraelsko državljanstvo kada je regija pripojena Siriji 1981., ali nisu svi prihvatili ponudu. 

Druzi s Golana i dalje mogu studirati i raditi u Izraelu, iako samo oni s državljanstvom mogu glasati. Izraelski Druzi moraju služiti vojsku. Oni su najveća nežidovska skupina u IDF-u. Inače, velika većina međunarodne zajednice ne priznaje izraelsku aneksiju Golanske visoravni.

Obje strane su se dosad suzdržavale

Prije nego što su se pojavila izvješća o napadu na igralište, Hezbolah je preuzeo odgovornost za četiri druga napada. Jedan je bio u obližnjem vojnom kompleksu na obroncima planine Hermon, koja se nalazi na granici između Golanske visoravni i Libanona. Baza je udaljena oko 3 kilometra od nogometnog igrališta.

Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari, koji je posjetio mjesto napada, optužio je Hezbolah za "laganje i poricanje odgovornosti za incident". Upozorio je da je raketa Falaq-1 iranske proizvodnje "isključivo u vlasništvu Hezbolaha".

"Naši obavještajni podaci su jasni. Hezbolah je odgovoran za ubojstvo nevine djece", dodao je, potvrdivši da se Izrael sprema na osvetu. Iako Izrael i Hezbolah redovito razmjenjuju vatru i trpe gubitke, od listopada su se obje strane suzdržavale od akcija koje bi mogle eskalirati u širi rat u južnom Libanonu.

Libanon: Pozivamo na trenutni prekid neprijateljstava

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je bio u posjetu SAD-u, ranije se vraća kući. U ljutitoj izjavi, Sheikh Mowafaq Tarif, vođa zajednice Druza u Izraelu, poručio je da je "užasan masakr" prešao "sve moguće crvene linije".

"Prava država ne može dopustiti kontinuirano nanošenje štete svojim građanima i stanovnicima. To je stvarnost u sjevernim zajednicama posljednjih devet mjeseci", kazao je. Ministar vanjskih poslova Israel Katz izjavio je za izraelski kanal 12 vijesti: "Suočavamo se sa sveopćim ratom."

Izraelski predsjednik Isaac Herzog nazvao je incident "užasnom i šokantnom katastrofom" i najavio da će "država Izrael čvrsto braniti svoje građane i svoj suverenitet". Libanonska vlada također je objavila priopćenje, istaknuvši da "osuđuje sve činove nasilja i agresije protiv civila te poziva na trenutni prekid neprijateljstava na svim frontama".

Teheran pozvao Izraelce da izbjegnu eskalaciju

"Gađanje civila je flagrantno kršenje međunarodnog prava i protivno je načelima čovječnosti", dodaje se u priopćenju. Sjedinjene Države i Europska unija također su osudili napad. 

Izaslanik UN-a Tor Wennesland osudio je incident i pozvao sve strane na suzdržanost. "Bliski istok je na rubu; svijet i regija ne mogu si priuštiti još jedan otvoreni sukob", napisao je na X-u. 

Iran je jutros upozorio Izrael da izbjegne eskalaciju. U izjavi koju je izdao glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani navodi se da Izrael treba biti mudar kako bi izbjegao ono što je nazvano "novom avanturom" u Libanonu. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.