Na slobodi Hrvat koji je u Beogradu istaknuo natpis "Anarhizam nije terorizam"

PRED istražnog suca u Beogradu su danas izvedeni državljanin Hrvatske Davor Bilić i državljanka Srbije Radmila Živojinović, a optuženi su za "ometanje pravde" jer su prije dva dana ispred sudnice istaknuli transparent "Anarhizam nije terorizam".

Oni su taj transparent stavili tijekom suđenja anarhistima koji su optuženi za bacanje Molotovljevih koktela na veleposlanstvo Grčke u Beogradu. Biliću i Živojinovićevoj po toj optužbi prijeti i do tri godine zatvora. Sudac je nakon saslušanja Bilića i Živojinovićevu odlučio pustiti na slobodu, ali su im oduzete putovnice.

"Tiranski obrazac nije ograničen samo na Srbiju"

Grupa koja prati suđenje za šestero anarhista tražila je da se Bilić i Živojinovićeva odmah puste na slobodu. "U trenutku kada iz Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva poručuju da je neophodno izmijeniti pravnu kvalifikaciju djela koje se stavlja na teret šestero anarhista, dok se javnost s ogorčenjem pita je li zaštićena od samovolje onih koji su u poziciji podizati političke optužnice i na osnovi njih drže ljude u šestomjesečnom pritvoru, ponovno se prijeti upotrebom članka 336b Kaznenog zakona", stoji u priopćenju grupe, piše B92.

U povodu tog uhićenja reagirala je i Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja Hrvatske te osudila ovakvo postupanje srpske policije. "Uporaba državnog nasilja nad onima koji s punom legitimnošću kritiziraju sistem tiranski je obrazac koji nije ograničen samo na Srbiju, već smo mu svjedočili i prije tjedan dana, kada je u Zagrebu specijalna policija uhitila 23 aktivista zbog komunalnog prekršaja. U trenutku kad je praktički odbačena jedna sramotna optužnica, srpske vlasti nisu čekale ni dan kako bi demonstrirale da od ovog obrasca neće odstupiti", stoji u njihovoj reakciji te dodaju kako odbijaju da se njihove drugove ponovno tretira kao međunarodne teroriste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.