Rijetke snimke: Amerika na Guam poslala jedno od svojih najmoćnijih oružja

U LUKU na Guamu je tijekom vikenda stiglo jedno od najmoćnijih oružja u arsenalu američke ratne mornarice. Analitičari navode kako je SAD time, usred rastućih napetosti u Indo-Pacifiku, poslao poruku saveznicima i neprijateljima.

USS Nevada, podmornica na nuklearni pogon klase Ohio koja nosi 20 balističkih projektila Trident i desetke nuklearnih bojevih glava, pristala je u subotu u bazu na teritoriju američkog pacifičkog otoka. To je prvi dolazak podmornice s balističkim projektilima na Guam od 2016. i tek drugi javno najavljeni pristanak od 1980-ih.

Pozicije takvih podmornica su obično strogo čuvane tajne

"Ovaj dolazak u luku jača suradnju između Sjedinjenih Država i saveznika u regiji, pokazujući američku sposobnost, fleksibilnost, spremnost i stalnu predanost indo-pacifičkoj regionalnoj sigurnosti i stabilnosti", stoji u priopćenju američke mornarice.

Pozicije takvih podmornica obično su strogo čuvane tajne. Pogon na nuklearnu energiju znači da ovakva plovila mogu mjesecima funkcionirati pod vodom; jedino što ih ograničava su zalihe potrebne za održavanje posade, piše CNN.

Mornarica navodi da se podmornice klase Ohio na moru nalaze u prosjeku 77 dana, a zatim pristaju u neku luku radi održavanja i nadopunjavanja zaliha. Rijetko ih se uspije fotografirati izvan njihovih matičnih luka u Washingtonu i Georgiji. Analitičari stoga smatraju da je ovim potezom SAD poslao poruku Kini i Sjevernoj Koreji.

"Možemo dovesti 100-tinjak nuklearnih bojevih glava do vašeg praga"

"Američka mornarica je svjesno ili nesvjesno poslala poruku - možemo dovesti 100-tinjak nuklearnih bojevih glava do vašeg praga, a vi to nećete ni znati niti moći učiniti ništa po tom pitanju. S time da ne vrijedi obrnuta situacija", rekao je Thomas Shugart, bivši kapetan podmornice američke mornarice, a sada analitičar Centra za američku sigurnost.

Sjevernokorejski program balističkih podmornica je u povojima, a kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima je manja i slabija od one američke. Kineske podmornice s balističkim projektilima tipa 094 su dva puta bučnije od američkih podmornica i stoga ih je lakše otkriti. Također nose manje projektila i bojevih glava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.