Zagrepčanin koji je spasio kvart od poplave je nevin: "Psovao je, ali nije galamio"

Foto: Facebook

Visoki prekršajni sud pravomoćno je oslobodio Tihomira Blagusa, Zagrepčanina koji je u srpnju 2020. spasio Trnje od poplave, piše N1. Blagus je tada sa svojim susjedima provalio u objekt ustave odvodnog kanala Kuniščak i ručno podigao branu, zbog čega je voda iz poplavljenih dvorišta i ulica otekla u Savu. 

Policija je sljedećeg dana zaprimila dojavu o provali u objekt Hrvatskih voda. Na mjesto događaja tada je ponovo stigao Blagus, kojeg je policija privela. Iz zagrebačke policije su tvrdili kako je Blagus uznemiravao i vrijeđao policajce na očevidu. 

Snimka iz mobitela kao dokaz

Tada su priopćili kako je Blagus bio pod utjecajem alkohola (0.88 promila) te da je u jednom trenutku čak krenuo zamahivati rukama u smjeru policijskog službenika. Policija je protiv Blagusa podnijela optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. Blagusa se teretilo za remećenje javnog reda i mira te omalovažavanje službene osobe.

U pravomoćnoj presudi stoji kako Blagus nije galamio na javnom mjestu, doznaje N1. "Vi mene hoćete optužiti, ja sam spasio pola kvarta", Blagus je govorio policajcima, navodi se u presudi. Policajci su sudu ispričali kako im je Blagus prijetio da će ih sve razbiti, nakon čega su ga oni savladali i priveli. 

Važan dokaz bila je snimka iz Blagusovog mobitela, koji su mu policajci oduzeli. Policajci su isticali kako im je Blagus mirno dao svoj mobitel, a na snimci se vidi kako mu ga je policajac zapravo izbio iz ruke. 

Sud nije povjerovao policajcima

S obzirom na to da su policajci tijekom cijelog postupka inzistirali na tvrdnji da im je Blagus mirno predao mobitel, Visoki prekršajni sud procijenio je kako im se ne može vjerovati nakon što je snimka demantirala tu njihovu tvrdnju. 

Sud je utvrdio kako je Blagus doista izrekao neke uvrede i psovke, ali pritom nije galamio, pa nije prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. "Kao vjerodostojna uzeta je obrana okrivljenika u kojoj on poriče prekršaj, odnosno da je vikao na javnom mjestu i vrijeđao policijske službenike prilikom vršenja njihove službe", stoji u presudi, prenosi N1.

"Naveo je da je došao vidjeti što se događa na mjestu ustave gdje su došli policijski službenici na očevid zbog provale te da je zbog poplave u noćnim satima provalio u ustavu i otvorio branu da se pusti voda u Savu", zaključio je sud. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.