Po anketama samo Michelle Obama može pobijediti Trumpa. Hoće li se kandidirati?

Foto: Profimedia

AMERIČKI predsjednik Joe Biden povlači se iz utrke za reizbor. Biden (81) u objavi na X-u rekao je da će ostati u ulozi predsjednika i vrhovnog zapovjednika do kraja svojeg mandata u siječnju 2025. i da će se ovaj tjedan obratiti naciji.

Već se dugo američka i svjetska javnost pitaju je li Joe Biden sposoban biti predsjednik najjače sile svijeta. Od samog početka mandata prati se svaki njegov pokret i svaka njegova rečenica. No do prije nekoliko tjedana demokrati nisu dovodili u pitanje njegovu kandidaturu. 

Kola za Bidena i demokrate krenula su nizbrdo prije mjesec dana, na debati između Trumpa i Bidena. Tu je Biden bio potpuno pogubljen, gledao je u prazno, izgledao je kao da ne zna gdje se nalazi. U narednim tjednima iz dana u dan sve je više demokrata tražilo da on istupi iz utrke. To se danas i dogodilo. 

Početkom srpnja, par dana nakon po Bidena katastrofalne debate, Ipsos je anketirao ljude o njegovoj potencijalnoj zamjeni.

Na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u studenom, 40% registriranih birača glasalo bi za Bidena, a 40% za Trumpa. Ovakav odnos zapravo je postojan od kraja svibnja 2024., kada je 41% njih bilo za Bidena, a 39% za Trumpa.

Na pitanje o mogućim kandidatima demokrata protiv Trumpa, 50% registriranih birača kazalo je da bi glasalo za Michelle Obamu, a samo 39% za Trumpa.

Svi drugi mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bidena protiv Trumpa. Potpredsjednica Kamala Harris osvaja 42% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 43%. Guverner Kalifornije Gavin Newsom osvaja 39% registriranih birača u odnosu na Trumpovih 42%. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% do 39% potencijalnih glasova među registriranim biračima.

Michelle Obama rekla ranije ove godine da se neće kandidirati

Michelle Obama, također jedina od svih ponuđenih kandidata, u anketi uživa pozitivno mišljenje više od polovine ispitanih. Za 55 posto ispitanih Obama je pozitivna političarka.

Ipak, treba napomenuti kako je bivša prva dama nekoliko puta jasno rekla da se ne namjerava kandidirati na izborima, a ranije je posao predsjednika nazvala stresnim i iscrpljujućim te nečim što "ne bi željela priuštiti samoj sebi".

U ožujku je NBC poslao upit o potencijalnoj kandidaturi bivše prve dame. 

"Kao što je bivša prva dama Michelle Obama kazala nekoliko puta tijekom godina, ona se neće kandidirati za predsjednicu", rekla je tada Crystal Carson, direktorica komunikacija njezinog ureda. "Gospođa Obama podržava kampanju za reizbor predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris."

Joe Biden je bio potpredsjednik Baracku Obami u dva mandata. Bračni par Obama u prošloj kampanji otvoreno je podržavao Bidena. Barrack Obama često je govorio na Bidenovim skupovima. 

"Predsjednik i Michelle Obama bili su od ogromne pomoći u borbi da se pobijedi Donald Trump i izabere predsjednik Biden i potpredsjednica Harris prvi put i zahvalni smo što imamo njihov glas i njihovu potporu u borbi za sudbinu naše demokracije ovog studenog", kazao je u ožujku glasnogovornik Bidenove kampanje Kevin Munoz.

Bidena u utrci više nema i situacija je puno nepovoljnija po demokrate. Obama je više puta rekla kako se neće kandidirati za Bijelu kuću. No sad se javlja situacija kad bi ona mogla biti jedina osoba koja može spriječiti povratak Trumpa u Bijelu kuću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.