HDZ-ov gradonačelnik pozdravio sa "Za dom spremni", sad se opravdava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je na Facebooku prozvao HDZ-ovog dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića nakon što je objavljena snimka s otvaranja Spomen parka Mate Vučka Čigre u Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini.

Podsjetimo, Franković je u govoru na svečanosti otvorenja parka u spomen na poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade HV-a, okupljene pozdravio sa "za dom spremni".

Na kraju govora je Franković pozvao nazočne da njih i njihovu djecu "uvijek vode dvije rečenice koje nikad neće biti staromodne i koje će nas uvijek pozivati na ono što je ključno - da budemo spremni obraniti svoju domovinu."

"Te dvije rečenice, i s time ću završiti, su Bog i Hrvati i za dom spremni", rekao je HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika, na što je dobio velik pljesak okupljenih. Zdušno mu je zapljeskao i HDZ-ov potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved. 

Pozdrav "Za dom spremni" prvi put su upotrijebile ustaše u 30-im godinama prošlog stoljeća i bio je službeni pozdrav u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. 1991. godine Hrvatske obrambene snage (HOS) uzele su ga kao svoj slogan.

SDP: Skandalozno je i neprihvatljivo da u 21. stoljeću političari propagiraju ustaštvo

Frankovićev govor je na Fejsu komentirao SDP te su pozvali DORH i policiju na "žurnu reakciju".

"Oštro osuđujemo sramotan čin HDZ-ovog saborskog zastupnika i gradonačelnika Mate Frankovića, koji je na otvaranju parka koristio zločinački poklič pod kojim je ubijeno i mučeno na stotine tisuća ljudi, a dio našeg teritorija prodan Italiji.

Skandalozno je i neprihvatljivo da u 21. stoljeću političari propagiraju ustaštvo, šire mržnju i potiču na diskriminaciju po bilo kojoj osnovi. Pozivamo DORH i policiju na žurnu reakciju", napisao je SDP.

Franković odgovorio SDP-u

Gradonačelnik Dubrovnika odgovorio je SDP-u na Facebooku.

"Simboli Domovinskog rata ne mogu se ni na jedan način stavljati u kontekst Drugog svjetskog rata. Da ste poslušali moj govor, onda bi iz njega jasno čuli kako sam istaknuo da našu djecu moramo učiti da pamte, a ne da mrze jer pamćenje je alat, a mržnja golem teret.

U kontekstu simbola ispod je fotografija na kojoj možete vidjeti crvenu zvijezdu pod kojom je napadan Vukovar, a i oznaku HOS-a na uniformi Žarka Manjkasa Crvenkape koji je hodao na čelu kolone kroz mine da bi spasio druge.

Moramo biti ponosni na naše branitelje, heroje koji su položili život za Domovinu i na njihovo znakovlje koje nas je obranilo. Još jednom kao i nebrojeno puta do sada osuđujem kontekst pozdrava za dom spremni iz Drugog svjetskog rata", napisao je dubrovački gradonačelnik.

Prije pozdrava "za dom spremni", Franković je rekao: "Našu djecu moramo učiti da pamte, ali ne i da mrze, jer pamćenje je alat, a mržnja golem teret. I zato i kroz ovaj spomenik Mati Vučku Čigri njegujmo kulturu poštovanja i pamćenja da znamo koliko smo teško stekli našu slobodnu i neovisnu domovinu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.