SAD: Izveli smo pet napada na Hute, otkrili smo da imaju podvodne dronove

Foto: EPA

Sjedinjene Države izvele su pet obrambenih napada u dijelovima Jemena pod kontrolom hutske milicije koju podržava Iran, objavilo je danas Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

U priopćenju stoji da su jučer pogođene tri brodske krstareće rakete, bespilotno podvodno plovilo i površinsko plovilo bez posade.

"Prvi je put zamijećeno da Huti koriste bespilotna podvodna vozila od početka napada 23. listopada", objavio je CENTCOM na platformi X.

Središnje zapovjedništvo priopćilo je kako je utvrđeno da projektili i plovila predstavljaju neposrednu prijetnju brodovima američke mornarice i trgovačkim brodovima u tom području.

Problemi s globalnom trgovinom

Napadi Huta u području Crvenog mora jedan su od znakova proširenja sukoba na Bliskom istoku otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa.

Huti, koji kontroliraju najnaseljenija područja Jemena, kažu da napadaju iz solidarnosti prema Palestincima jer Izrael napada Gazu. No i Sjedinjene Države i saveznici smatraju ih prijetnjom globalnoj trgovini.

Suočeni sa sve većim nasiljem na Crvenom moru, veliki brodski prijevoznici većinom su napustili kritičnu trgovačku rutu i zamijenili ih duljim rutama oko Afrike, što povećava troškove i potiče zabrinutost u pogledu globalne inflacije. Istodobno je Egipat uskraćen za ključan inozemni prihod od brodara koji plove Sueskim kanalom do Crvenog mora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.