SAD upozorio Izrael. "Nemojte bombardirati Bejrut"

Foto: EPA

Sjedinjene Države predvode diplomatsku akciju kako bi odvratile Izrael od napada na libanonski glavni grad Bejrut ili glavnu civilnu infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan, tvrde izvori Reutersa.

Washington pokušava spriječiti totalni rat između Izraela i libanonskog šijitskog pokreta Hezbolaha, koji ima potporu Irana nakon što je u napadu na igralište u Golanu (koji je pod kontrolom Izraela) tijekom vikenda ubijeno 12 mladih, a za što je SAD optužio Hezbolah. 

Izrael i SAD okrivili su Hezbolah za raketni napad, iako je skupina odbacila odgovornost.

SAD traži da Izrael ne gađa Bejrut

Fokus brze diplomacije bio je ograničiti odgovor Izraela potičući ga da ne gađa gusto naseljeni Bejrut, južna predgrađa grada koja čine središte Hezbollaha ili ključnu infrastrukturu poput zračnih luka i mostova, rekli su izvori koji su tražili anonimnost kako bi razgovarali.

Zamjenik predsjednika libanonskog parlamenta Elias Bou Saab, koji je rekao da je u kontaktu s američkim posrednikom Amosom Hochsteinom od subotnjeg napada na Golan, rekao je Reutersu da bi Izrael mogao spriječiti prijetnju velike eskalacije poštedom glavnog grada i njegove okolice.

"Ako izbjegavaju civile i izbjegavaju Bejrut i njegova predgrađa, onda bi njihov napad mogao biti dobro proračunat", rekao je.

Izraelski dužnosnici rekli su da njihova zemlja želi naštetiti Hezbolahu, ali ne uvući regiju u sveopći rat. Dvojica bliskoistočnih i europskih diplomata rekla su da se Izrael nije obvezao izbjegavati udare na Bejrut, njegova predgrađa ili civilnu infrastrukturu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.