Stanovnici malog indijskog sela pomno prate izbore u SAD-u. Nadaju se pobjedi Kamale

Foto: EPA

Thulasendrapuram, maleno selo udaljeno oko 300 kilometara od Chennaija i 14.000 kilometara od Washingtona, mjesto je rođenja bake i djeda Kamale Harris. U središtu sela se posebno ističe veliki transparent s likom 59-godišnje Harris. 

Za njezin uspjeh upućuju se posebne molitve lokalnom božanstvu, a imena američke političarke i njezinog djeda po majčinoj strani nalaze se na popisu donatora seoskog hrama. Seljani pomno prate predsjedničku utrku u SAD-u nakon povlačenja Joea Bidena i uspona Harris kao vjerojatne kandidatkinje Demokratske stranke. 

"Nije lako tako se visoko uspeti u najmoćnijoj zemlji na svijetu. Stvarno smo ponosni na nju. Nekad su Indijcima vladali stranci, a sada su Indijci na čelu moćnih naroda", izjavio je Krishnamurthi, umirovljeni direktor banke.

"Sretni smo što nije zaboravila korijene"

Osjećaj ponosa osobito je prisutan među ženama. One vide Harris kao jednu od svojih, ali i simbol onoga što žene mogu postići. "Svi znaju za nju, čak i djeca. 'Moja sestra, moja majka', tako govore o njoj", istaknuo je Arulmozhi Sudhakar, predstavnik seoskog mjesnog tijela.

“Sretni smo što nije zaboravila svoje korijene", dodao je. Kad je Harris prije par godina postala potpredsjednica, seljani su izašli na ulice s transparentima, a u pozadini je odjekivao vatromet. Održana je zajednička gozba na kojoj su stotine uživale u tradicionalnim južnoindijskim jelima.

Harris je kći Shyamale Gopalan, koja je podrijetlom iz savezne države Tamil Nadu u Indiji. Gopalan se 1958. preselila u SAD, a njeni roditelji su bili iz Thulasendrapurama, piše BBC.

Harris posjetila Indiju nakon smrti majke

"Moja majka Shyamala došla je u SAD iz Indije sama s 19 godina. Bila je znanstvenica, aktivistica za građanska prava i majka koja je ulijevala osjećaj ponosa u svoje dvije kćeri", opisala je Harris svoju majku. 

Harris je posjetila Chennai sa svojom sestrom Mayom nakon što je njihova majka umrla. Bacile su njezin pepeo u more u skladu s hinduističkom tradicijom. 

Inače, Harris dolazi iz uspješne obitelji. Njezin ujak s majčine strane Gopalan Balachandran je akademik. Njezin djed PV Gopalan postao je indijski birokrat i bio je savjetnik prvog predsjednika Zambije 1960-ih.

U Thulasendrapuramu seljani očekuju da će uskoro biti službeno potvrđeno da je Harris kandidatkinja Demokratske stranke. Nadaju se da će ih jednog dana posjetiti ili možda spomenuti selo u nekom od svojih javnih nastupa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.