U Maliju ubijen zapovjednik ruskih plaćenika

Screenshot: X

Zapovjednik ruske plaćeničke skupine ubijen je u Maliju nakon napada pobunjeničkih boraca.

Vojni režim u zapadnoafričkoj državi obratio se ozloglašenoj Wagnerovoj skupini 2021., tražeći potporu u borbi protiv džihadističkih i separatističkih snaga.

Danas je ruska jedinica, koja se sada pretvorila u skupinu pod nazivom Afrički korpus, rekla da se prošlog tjedna pridružila malijskoj vojsci u "žestokim borbama" protiv separatističkih pobunjenika i džihadističkih militanata.

Ubijeni deseci plaćenika

Međutim, separatisti su pokrenuli veliki napad, ubivši između 20 do 50 plaćenika, rekli su izvori bliski Afričkom korpusu za BBC.

U službenom priopćenju objavljenom na Telegramu, ruska plaćenička skupina nije navela koliko je njihovih vojnika poginulo, ali su potvrdili da su pretrpjeli "gubitke". To uključuje i zapovjednika, Sergeja Ševčenka, koji je poginuo u akciji.

Plaćenici su isprva "uništili većinu islamista, a ostale natjerali u bijeg", navodi se u priopćenju.

"Međutim, pješčana oluja koja je uslijedila omogućila je radikalima da se pregrupiraju i povećaju svoj broj na 1000 ljudi", dodaje se.

Stalni strateški okvir za mir, sigurnost i razvoj (CSP-PSD), separatistička skupina kojom dominira etnička skupina Tuarega, preuzela je odgovornost za napad.

Afrički korpus

"U subotu su naše snage zadale odlučujući udarac neprijateljskim kolonama", rekao je glasnogovornik CSP-PSD-a, a prenosi AFP.

Zarobljeni su i "velika količina opreme i oružja je oštećena ili zarobljena", dodao je glasnogovornik.

Prije više od deset godina, središnja vlada Malija izgubila je kontrolu nad velikim dijelom sjevera nakon pobune Tuarega, koju je potaknuo zahtjev za zasebnom državom. Sigurnost zemlje tada je dodatno zakomplicirana umiješanošću islamističkih militanata u sukob.

Prilikom preuzimanja vlasti državnim udarima 2020. i 2021. vojska je kao razlog navela nesposobnost vlade da se uhvati u koštac s ovim nemirima.

Nova hunta prekinula je dugogodišnji savez Malija s bivšom kolonijalnom silom Francuskom u korist Rusije u pokušaju da uguši nemire. No, plaćenička skupina Wagner zapravo je razbijena nakon pobune njezina vođe Jevgenija Prigožina prošle godine, što je dovelo do zamjene u zapadnoj Africi Afričkim korpusom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.