Ukrajina dronovima napala rusku zračnu bazu koja se nalazi kraj finske granice

Foto: Profimedia

Ukrajina je možda izvela najimpresivniji napad na ruski teritorij otkako je Moskva pokrenula invaziju prije 28 mjeseci. Prema Ukrajinskoj Pravdi, koja se poziva na obavještajne izvore, Ukrajinci su jučer poslali dronove na put dugačak čak 1700 kilometara i pogodili aerodrom Olenja, odnosno bazu ruskih zračnih snaga na sjeveru Rusije. 

Tijekom operacije su poslani dronovi i prema dvije druge zračne baze, kao i prema rafineriji nafte. Ukrajinska obavještajna agencija koristi sve veći arsenal bespilotnih letjelica domaće proizvodnje i osnažuje napade na ciljeve unutar teritorija Rusije.  

Mete su uglavnom zračne luke i rafinerije nafte, ali dronovima napada i tvornice oružja te druga vojna postrojenja. Ruska protuzračna obrana je zbog obimnijih napada postala raštrkana te ima problema s obaranjem letjelica.  

Nadmašili prijašnji rekord

Najnoviji napad je nadmašio prijašnji rekord za 480 kilometara. U svibnju je ukrajinska bespilotna letjelica udarila u rafineriju nafte u Salavatu u Rusiji, koja je udaljena nekih 1285 kilometara od prve linije u Ukrajini, piše Forbes

Za sada nije poznato kakvu su bespilotnu letjelicu koristili Ukrajinci tijekom napada na Olenju. Najdalje lete modificirani sportski zrakoplovi, ali obavještajna agencija u Kijevu upravlja s više od desetak drugih vrsta dronova. 

U svakom slučaju, jasno je zašto Kijev želi oštetiti Olenju. Radi se o jednoj od samo nekoliko baza koje rutinski održavaju bombardere Tupoljev Tu-22M3 ruskih zračnih snaga. Ukrajinske trupe i civile krstarećim projektilima često napada oko 63 Tu-22M3, zajedno s oko 55 Tupoljev Tu-95 i 17 Tupoljev Tu-160.

Masovni raketni napadi imaju za cilj nadvladati ukrajinsku protuzračnu obranu - i često u tome uspijevaju. Bombarderi obično ispaljuju projektile s udaljenosti od nekoliko stotina kilometara, što je predaleko za većinu ukrajinske protuzračne obrane.

Ukrajinski mediji: Uništili smo bombarder

Nije poznato je li Ukrajina tijekom jučerašnjeg napada na Olenju pogodila bombardere u zračnoj bazi. Rusi rijetko priznaju takve gubitke, tako da zapadni vojni analitičari moraju detaljno analizirati satelitske snimke kako bi pronašli dokaze o uništenim borbenim avionima. Za sada se na satelitskim snimkama ne mogu sa sigurnošću vidjeti uništeni Tu-22M3 u sjevernoj bazi.

No, ukrajinski mediji izvještavaju da je tijekom napada oštećen takav bombarder. Na vijest o napadu je reagirao i finski predsjednik Alexander Stubb i kazao kako Finci trebaju prihvatiti činjenicu da se rat približava finskim granicama. Dodao je kako nakon napada na bazu Olenja u Murmanskoj oblast, koja je udaljena manje od 200 kilometara od finske granice, nema izravnih prijetnji sigurnosti zemlje. 

Rekao je da je o napadu razgovarao s finskim premijerom Petterijem Orpom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom. "Uglavnom, nemamo razloga za zabrinutost. Imamo situaciju pod kontrolom. Moramo prihvatiti činjenicu da Ukrajina mora upotrijebiti sva sredstva na raspolaganju kako bi dobila rat, a to podrazumijeva razne vrste napada", kazao je Stubb. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.