VIDEO Svjedoci: Turisti u Puli danas izranjali periske pa ih lomili, snimili smo ih

Foto: Čitatelji Indexa

Indexu su se danas javili čitatelji koji su na plaži blizu kampa Stoja u Puli uočili dvoje stranih turista koji su, kako su nam ispričali, vadili periske iz mora te ih lomili i odlagali pored svojih ručnika. Plemenita periska je najveći mediteranski školjkaš te je, kao endem Sredozemnog mora, u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta.

Čitateljica: Turist ju je prvo izvukao iz mora, a onda ju je žena prelomila 

Čitatelji su nam ispričali da su ljutiti te da ne mogu vjerovati da strani turist izranja iz mora periske te ih daje prisutnoj ženi, također, kako su nam opisali, strankinji, koja ih onda lomi i odlaže pored njihovih ručnika.

“Dečko i ja ne možemo vjerovati da se ovo događa. Brzo smo ih snimili dok nas nisu skužili. Taj muškarac je nekoliko puta zaronio, izvukao je perisku iz mora te ju dao ženi, koja ju je slomila. Onda je zaronio i očigledno ih tražio još. Uspjelo mu je jer je izvukao još jednu”, ispričala nam je čitateljica.

 

Prije tjedan dana na Braču su uočeni muškarac i žena koji su u kutijama nosili više ljuštura periski, pa se u potragu za njima uključila i policija. 

>> Muškarac i žena snimljeni s periskama na Braču. Traži ih policija

Periske su strogo zaštićena vrsta 

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, plemenita periska je strogo zaštićena vrsta, što uključuje i zaštitu njenih staništa, zabranu namjernog hvatanja ili ubijanja, uznemiravanja, uništavanja, oštećivanja ili uklanjanja njihovih razvojnih oblika”, stoji na službenim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Također je navedeno da su zabranjeni oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja, držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki. 

>> Ministarstvo poziva građane da dojave ako uoče plemenitu perisku

Njihov je opstanak znatno ugrožen 2016. godine, kada su na obali Španjolske zabilježene prve pojave masovnog pomora. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora zaraza je prvi put uočena 2019. godine te se od tada vrlo brzo proširila i zahvatila cijelo to područje. Točna patogeneza uginuća plemenite periske nije utvrđena, a mogući uzročnik masovnog pomora je parazit iz skupine truskovaca koji parazitira u tkivu periske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.