Više od četiri milijuna doza cjepiva avionom stiglo u Sjevernu Koreju

Ilustracija: EPA

Više od 4 milijuna doza cjepiva dopremljeno je u Pjongjang, što budi nadu da bi se Sjeverna Koreja mogla ponovno otvoriti agencijama UN-a i nevladinim organizacijama usred izvješća o pogoršanju zdravstvene situacije u autoritarnoj državi.

"Povratak esencijalnih cjepiva označava značajnu prekretnicu prema očuvanju zdravlja i opstanku djece u ovoj zemlji", rekao je Roland Kupka, vršitelj dužnosti predstavnika UNICEF-a za Sjevernu Koreju, prenosi Guardian.

Cjepiva uključuju ona protiv hepatitisa B, dječje paralize, ospica i tetanusa, a osigurali su ih UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i Gavi Vaccine Alliance. Organizatori kažu da su namijenjena za 600.000 djece i trudnica.

Zadnjih godina zemlju pogodile poplave i tajfuni

Sjevernokorejsko ministarstvo javnog zdravstva bi trebalo u rujnu provesti kampanju cijepljenja. Dostava cjepiva uslijedila je nakon što su Sjedinjene Države i skupine za ljudska prava pozivale Sjevernu Koreju, koja se smatra jednom od najsiromašnijih zemalja na svijetu, da ponovno otvori svoje granice kako bi se mogla dostaviti vitalna pomoć.

Gotovo svi međunarodni humanitarni radnici napustili su Sjevernu Koreju tijekom pandemije koronavirusa jer je Pjongjang zatvorio svoje granice i pooštrio kontrolu uvoza. To je smanjilo zalihe lijekova i cjepiva, kao i uvoz hrane, povećavajući pothranjenost i ostavljajući mnoge – uključujući novorođenčad – ranjivima na smrtonosne bolesti kao što su tuberkuloza i ospice.

Prije pandemije gotovo polovica stanovništva bila je pothranjena, a od tada je nekoliko poplava i tajfuna pogodilo zemlju, dodatno ugrozivši zdravlje. Ranije ovog mjeseca, šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu Qu Dongyu posjetio je Sjevernu Koreju u pokušaju da ponovno aktivira odnos agencije sa zemljom i riješi problem nesigurnosti hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.