Zagrebom se širi panika da strani radnici siluju žene. Policija: To nije istina

Index u posljednje vrijeme dobiva dojave o navodnom porastu broja silovanja u Zagrebu, a u njima se ističe kako su silovatelji stranci. U dojavama koje primamo čitatelji znaju navoditi da u raznim taksi prijevoznicima žene siluju taksisti, za koje tvrde da su državljani trećih zemalja.

Da se panika širi gradom potvrđuje i prizor iz jednog zagrebačkog dućana, u kojem su kupce nedavno dočekali letci. Letke je po jednom zagrebačkom kvartu postavila nepoznata osoba, a na njima je pisalo:

"U Zagrebu se događa velik broj silovanja na dnevnoj bazi, no policija i mediji o tome šute kako ne bi izazvali paniku među ljudima. Pažnja, žene, djevojke, curice, nabavite si zaštitu. Suzavac, šoker, alarm, privjesak… Širite informacije dalje jer od parazitskih medija ništa korisno!"

Index je nakon svake dojave zagrebačkoj policiji poslao upit. Neke su dojave bile vrlo konkretne, pa su tako čitatelji opisivali navodne automobile silovatelja i navodili kvartove u kojima se zločin navodno dogodio. Na svaki naš konkretni upit policija je odgovorila kako nije zabilježila nikakvu prijavu.

Policija: Većinu silovanja počine partneri ili poznanici

Pitali smo ih i je li istina da je broj silovanja u Zagrebu porastao ove godine, na što su odgovorili da se broj prijava silovanja koje su zaprimili zapravo smanjio u odnosu na prošlu godinu. Iako kažu da su takve glasine usmjerene na širenje panike, iz policije ističu da opreza uvijek treba biti.

"U odnosu na statističke podatke koje objavljujemo, zbog daljnje usporedbe, želimo skrenuti pozornost i na izmjene Kaznenog zakona iz siječnja 2020. godine kada je iz kaznenog zakonodavstva brisan dotadašnji članak 152. Kaznenog zakona, odnosno samostalno kazneno djelo Spolni odnošaj bez pristanka prestalo je postojati, dok je njegov činjenični opis postao zasebni stavak postojećeg kaznenog djela Silovanje.

Samim time, u smislu statističkih pokazatelja kaznenog djela silovanja sad obuhvaćaju sva djela koja su ranije bila zasebna kaznena djela. Većina kaznenih djela silovanja su počinjena od strane (bivšeg) bračnog ili intimnog partnera ili su ga počinile osobe bliske i poznate žrtvama.

Od 27 prijavljenih silovanja, jedan strani državljanin

Što se tiče kaznenih djela silovanja na području Policijske uprave zagrebačke, u šest mjeseci ove godine, evidentirano ih je 27, što su tri kaznena djela manje nego prošle godine u istom razdoblju te je policija sve počinitelje kazneno prijavila, odnosno svi slučajevi su riješeni. Upravo navedeni podaci govore da Policijska uprava zagrebačka ne bilježi povećanje kaznenog djela silovanja već pad tih kaznenih djela.

Također, među počiniteljima je evidentiran samo jedan strani državljanin (sa zakonitim boravkom u RH), stoga možemo konstatirati da su dojave koje ste zaprimili netočne i činjenično nepotkrijepljene.

Policija o kaznenim djelima iz domene seksualnih delikata ne izvješćuje javnost samoinicijativno isključivo iz jednog razloga: zaštite dostojanstva žrtve te njene zaštite od sekundarne viktimizacije i stigmatizacije okoline u kojoj živi. No, kao i uvijek kad je prilika, i ovim putem želimo potaknuti i ohrabriti žrtve seksualnih delikata da nam se obrate s punim povjerenjem i prijave kazneno djelo", poručuju iz policije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.