Kurt Russell slučajno je uništio povijesni instrument na setu Tarantinovog filma

Screenshot: YouTube

OSIM što je ostao zapamćen kao jedan od najgorih filmova u karijeri Quentina Tarantina, vestern Mrska osmorka (The Hateful Eight) glavni je razlog zašto kompanija C. F. Martin & Co. više ne posuđuje svoje instrumente filmskim produkcijama.

C. F. Martin & Co. bavi se proizvodnjom akustičnih gitara još od 1833. godine, a njihove gitare ponekad prelaze cifre od 100 tisuća dolara. Uz standardne modele koji su dostupni u prodaji, C. F. Martin & Co. ima i povijesne instrumente koje ljubitelji glazbe mogu vidjeti u muzeju Martin Guitar. 

Među povijesnim instrumentima bila je i neprocjenjiva gitara iz 1870-ih koju je muzej odlučio posuditi filmskoj ekipi Mrske osmorke, ne znajući kakva sudbina čeka njihovu gitaru.

Glumci nisu znali da ne koriste repliku

Mrska osmorka prati skupinu stranaca koji zajedno odsjedaju u jednom prenoćištu dok čekaju da prođe snježna oluja.

Kurt Russell utjelovio je lovca na glave Johna Rutha, koji ulovi kriminalku Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). U jednoj sceni Daisy, koja cijelo vrijeme podbada Johna, počinje svirati gitaru. Živčani lovac na glave zatim dolazi do nje i u naletu bijesa razbije gitaru.

 

Kako navodi Slash Film, dizajner zvuka Mark Ulano rekao je da su imali šest replika gitare. Za vrijeme snimanja te scene trebali su napraviti pauzu i zatim zamijeniti gitare kako prava ne bi bila oštećena.

Leigh je znala da u rukama drži pravi povijesni artefakt, no Russell je mislio da drži repliku koju smije razbiti. Glumac je prije snimanja razgovarao s Tarantinom, a redatelj je potvrdio da smije uništiti gitaru, što je Russell na kraju i učinio. 

"Kada smo prekinuli snimanje, Leigh je rekla: 'Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo.' Pitao sam je: 'Što?' Ona mi je na to odgovorila: 'Upravo si razbio pravu gitaru'", prisjetio se glumac.

C. F. Martin & Co. požalio je zbog suradnje s Tarantinom

Nakon što je kompanija doznala što se dogodilo s njihovom gitarom, ravnatelj muzeja Dan Boak izjavio je: "Nismo znali ništa o scenariju ni da Kurt Russell nije bio obaviješten da je to neprocjenjiv i nezamjenjiv artefakt iz muzeja Martin Guitar."

"Kao rezultat ovog incidenta, kompanija više neće posuđivati gitare filmskim produkcijama, ni u kakvim okolnostima", dodao je.

Muzej Martin Guitar dobio je odštetu od 45 tisuća dolara, no ravnatelj je naglasio da im novac nije bitan jer je gitara toliko uništena da se više ne može popraviti.

Glumačka postava također je izrazila žalost zbog gubitka artefakta, a Leigh je bila posebno pogođena.

"Slomilo mi se srce zbog te gitare jer sam se zaljubila u nju. Dopustili su mi da je nosim kući i svirala sam je svaki dan. Imala je tako prekrasan i topao zvuk", izjavila je Leigh u jednom intervjuu za Billboard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.