Ovo su najbolji filmovi katastrofe, prema Hollywood Reporteru

Screenshot: YouTube/Warner Bros.

BLOCKBUSTER Twister 2 (Twisters), koji je imao premijeru prošli tjedan, trenutno je najgledaniji film u kinima diljem svijeta, a njegov uspjeh pobudio je interes za filmovima katastrofe.

Od filmova o prirodnim nepogodama do filmova o tragičnim nesrećama poput potonuća Titanica, filmovi katastrofe oduvijek privlače publiku zbog svojih napetih zapleta, zapanjujućih vizualnih efekata i priča o ljudskoj izdržljivosti. Kritičari Hollywood Reportera nedavno su izdvojili najbolje filmove katastrofe svih vremena, a u nastavku otkrivamo koji su se filmovi našli na samom vrhu njihovog popisa.

3. Twister

 

Treće mjesto ljestvice zauzeo je Twister redatelja Jana de Bonta, s Helen Hunt, Billom Paxtonom, Jami Gertz i Caryjem Elwesom u glavnim ulogama. Film prati meteorologinju Jo (Hunt), njezinog bivšeg muža, prognostičara Billa (Paxton), i njihov tim lovaca na oluje, koji se zajedno bacaju u potjeru za opasnim tornadom kako bi aktivirali eksperimentalni uređaj za praćenje oluja, nazvan Dorothy.  

Twister je podijelio kritičare, ali ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova katastrofe svih vremena. U kinima je zaradio čak 495 milijuna dolara, a uz to je nominiran za dva Oscara.

"Umjesto da se izgubi u objašnjavanju vremena i lova na oluje, film, koji su napisali Michael Crichton i Anne-Marie Martin, stavlja likove i njihove međuljudske odnose na prvo mjesto. Tornado je samo sila koja ih ujedinjuje, a razaranje i prijetnja koje donosi postaju još dojmljiviji jer promatramo likove do kojih nam je stalo i za koje možemo navijati", piše The Hollywood Reporter.

2. Posejdonova avantura (The Poseidon Adventure)

 

Posejdonova avantura je film katastrofe iz 1972. godine, koji je režirao Ronald Neame. U filmu glume oskarovci Gene Hackman, Ernest Borgnine, Jack Albertson, Shelley Winters i Red Buttons. Film je inspiriran istoimenim romanom Paula Gallica iz 1969. godine.

Priča prikazuje posljednje putovanje luksuznog prekooceanskog putničkog broda SS Poseidon. Brod je prevrnuo veliki plimni val, a grupica od devetero preživjelih, koje predvodi svećenik Frank Scott (Hackman), pokušava pronaći prolaz prema površini prije nego što brod potone.

Sedamdesete su bile desetljeće koje su obilježili filmovi katastrofe, a Posejdonova avantura je jedan od najpoznatijih. Film je osvojio dva Oscara, Zlatni globus i nagradu BAFTA.

"Ono što Posejdonovu avanturu čini uspješnom su teme s kojima se bavi, poput božanske intervencije u kontrastu s ljudskom motivacijom, vjere u čovječanstvo koja je suprotstavljena Božjem gnjevu i značenje snage izvan njezinih fizičkih ograničenja", pišu kritičari.

"Dok Scott vodi malu grupu preživjelih kroz brod, suočavajući se s poplavom, podivljalom vatrom i vješto osmišljenom dezorijentacijom preokrenutog prekooceanskog broda, to postaje bitka protiv Boga, i u kršćanskom i u mitološkom smislu, pri čemu Posejdon nije samo puko ime broda", dodaju.

1. Pakleni toranj (The Towering Inferno)

Prvo mjesto na ljestvici zauzeo je još jedan klasik sedamdesetih - Pakleni toranj redatelja Johna Guillermina. Inspiracija za film bili su romani The Tower, koji je napisao Richard Martin Stern, i The Glass Inferno, koji su napisali Thomas N. Scotia i Frank M. Robinson. Glumačku postavu čine neke od najvećih zvijezda starog Hollywooda, od Paula Newmana i Stevea McQueena do Williama Holdena, Faye Dunaway, Freda Astairea, Roberta Wagnera i Jennifer Jones.

Film prikazuje požar loše sagrađenog nebodera u San Franciscu. Za vrijeme svečanosti otvaranja najvišeg nebodera na svijetu, posjetitelji su zatočeni na gornjim katovima jer je zgradu zahvatio požar. Dok se vatrogasci bore s podivljalim požarom, posjetitelji polako počinju paničariti na vrhu zgrade.

Pakleni toranj bio je i kritički i komercijalni uspjeh. Na kino blagajnama zaradio je više od 200 milijuna dolara, a kasnije je osvojio i tri Oscara.

Kritičari Hollywood Reportera stavili su ga na prvo mjesto svog popisa zbog izvanrednih specijalnih efekata, koji su bili daleko ispred svog vremena, kao i odlične scenografije i karakterizacije likova. Iako je riječ o jednom od najranijih filmova katastrofa, Pakleni toranj i dalje baca dugu sjenu na filmove koji su došli poslije njega.

Uz ova tri filma, na popisu najboljih filmova katastrofe našli su se filmovi: Twister 2, Armageddon, Žestoki udar (Deep Impact), Ne gledaj gore (Don’t Look Up), Divovski val (The Wave/Bølgen), Dan poslije sutra (The Day After Tomorrow), Svjetlost dana (Daylight) i 2012.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.