4 razloga zbog kojih nošenje cipela u kući može biti štetno za zdravlje

Foto: Shutterstock

NOŠENJE cipela u zatvorenom prostoru može dovesti neke zdravstvene opasnosti u vaš dom, tvrde znanstvenici koji se bave okolišem za The Conversation.

"Klice i kemikalije mogu se preko potplata cipela ušuljati u vaš dom i zadržati godinama", napisali su.

Kako biste smanjili svoju izloženost pesticidima, tlu kontaminiranom olovom i bakterijama koje uzrokuju bolesti poput E. coli, izujte cipele kad dođete kući, napominju stručnjaci.

Uzročnici bolesti koji se nalaze u izmetu mogu biti na potplatima cipela

Na potplatima vaših cipela možda se nalaze prijenosnici raznih bolesti, pokazuju podaci. Studija iz 2016. pokazala je da se na cipelama mogu pronaći salmonela i listerija, koje se povezuju s trovanjima, kao i stafilokok i mnoge druge bakterije. 

Studija je pokazala da se na do 80 posto cipela mogu nalaziti različiti patogeni, dok druga sugerira da se na do 96 posto potplata nalazi E. coli, što znači da su vaše cipele bile u kontaktu s izmetom. 

Možete unijeti pesticide ili olovo s travnjaka, igrališta ili iz vrta

Čak i dobro njegovan travnjak možda neće zaštititi vaše cipele od prljavštine, dapače, izložit će ih raznim kemijskim otrovima, pokazuju istraživanja.

Sredstvo za suzbijanje korova i pesticidi mogu se nalaziti u domu čak i tjedan dana nakon primjene kemikalija, pokazalo je jedno istraživanje iz 1999., što može uzrokovati zdravstvene probleme poput osipa i dermatitisa.

Tlo također može sadržavati čestice olova, koje je jedan od najutvrđenijih rizika za zdravlje povezan s kognitivnim i neurološkim oštećenjima.

No ni hodanje po kolniku možda nije bezazleno - istraživanja sugeriraju da izlaganje asfaltu, bilo kroz kožu ili udisanjem, također može biti kancerogeno.

Cipele su također izvor sitnih fragmenata plastike koji se mogu apsorbirati u tijelo

U okolišu lebde čestice mikroplastike, a nedavno su pronađene u ljudskoj krvi, ali još nije poznato kakav one točno imaju utjecaj na naše zdravlje. Međutim, znanstvenici su zabrinuti jer se u laboratoriju pokazalo da one mogu izazvati oštećenja na ljudskim stanicama.

Sintetičke kemikalije mogu se zalijepiti za obuću

Još jedan zagađivač iz okoliša koji bi se mogao naći na vašim cipelama su perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS). Riječ je o velikoj skupini tisuća sintetičkih kemikalija, a izloženost njima povezana je s većim rizikom od nekih karcinoma, piše Insider. 

Nije jasno koliko bi izlaganje ovim tvarima kroz odjeću i obuću moglo biti opasno, ali stručnjaci kažu da ih treba izbjegavati kad god je to moguće. Nalaze se u nekim potrošačkim proizvodima, kao i u zraku, vodi i tlu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.